StoryEditor

Operátori nechcú platiť za uskladňovanie dát

21.02.2006, 23:00
Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie definitívne schválili kontroverznú smernicu, ktorá prikazuje operátorom v Európskej únii uchovávať záznamy o telefonickom či internetovom spojení počas ďalších šesť až 24 mesiacov.

Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie definitívne schválili kontroverznú smernicu, ktorá prikazuje operátorom v Európskej únii uchovávať záznamy o telefonickom či internetovom spojení počas ďalších šesť až 24 mesiacov.

Pomoc pri vyšetrovaní
Smernica sa netýka obsahu hovorov či e-mailov, ale aj prehľad o spojeniach má pomôcť pri stíhaní teroristov a zločincov. Vyšetrovatelia najzávažnejších zločinov majú dostať do rúk informácie o tom, kto, komu, kedy a odkiaľ volal, posielal e-mail či hovoril prostredníctvom internetu.
Najprv však bude treba smernicu aproximovať do národného práva členských krajín EÚ, s čím môžu byť v niektorých krajinách problémy. Nedá sa ani vylúčiť, že norma skončí pred Európskym súdnym dvorom. Írsko a Slovensko včera opäť vyjadrili svoje pochybnosti o procedurálnej stránke. Slovenská ministerka Lucia Žitňanská hlasovala spolu s írskym kolegom proti smernici.

Kto zaplatí náklady?
Žitňanská zároveň povedala, že výdavky za protiteroristickú direktívu EÚ zaplatia na Slovensku mobilní operátori. "Z ministerstva telekomunikácií sme nedostali voči smernici žiadne výhrady a budú to platiť operátori." Cenu za operáciu, ktorá prikazuje telekomunikačným spoločnostiam archivovať telefonáty, SMS správy a e-maily, zatiaľ nevedela vyčísliť. Diplomatické zdroje v Bruseli pre SITA vyjadrili obavu, že výdavky za smernicu nakoniec zaplatia klienti mobilných operátorov, ktorí sa môžu rozhodnúť zdvihnúť ceny. "Je veľmi dôležité poznať údaje o tom, kto, kedy a kam volal," zdôvodnila rozhodnutie ministrov Žitňanská.
Na Slovensku sa archivujú elektronické údaje už dnes a obaja kľúčoví operátori ich uchovávajú od šesť do dvanásť mesiacov. Slovensko začne direktívu EÚ uplatňovať do 18 mesiacov, aj keď nesúhlasí s tým, aby sa stalo trestné právo predmetom európskych smerníc. Žitňanská uviedla, že v tejto veci nevylučuje ani sťažnosť Slovenska na Európsky súdny dvor.
Na schválenie smernice už reagovala vyhlásením spoločnosť T-Mobile. Tá je pripravená zabezpečovať archiváciu telekomunikačnej prevádzky, ale nie je ochotná znášať náklady s tým spojené. Podľa Juraja Drobu nevidí T-Mobile dôvod, prečo by náklady súvisiace s národnou bezpečnosťou mala znášať súkromná firma. T-Mobile verí, že vláda bude v plnej miere hradiť zvýšené náklady zo štátneho rozpočtu. "Ak by interpretáciou dnes schválenej európskej legislatívy vznikla takáto požiadavka, budeme ju považovať za výrazné zasahovanie do podnikania telekomunikačných operátorov a bezprecedentné selektívne de facto zdanenie celého odvetvia," reagoval Juraj Droba na slová ministerky Žitňanskej.
"Nezdá sa nám logické, aby tieto náklady znášali operátori. Keďže ide o neplánované náklady, nevylučujeme, že sa neprejavia v koncových cenách," uviedol v reakcii hovorca firmy Orange Slovensko Peter Tóth.

Nejasnosti
"Direktíva uľahčí boj proti zločinu a terorizmu, súčasne však obsahuje aj záruky, že práva a slobody občanov zostanú nedotknuté," uviedol podpredseda Európskej komisie Franco Frattini. Pripomenul, že každá vláda má určiť nezávislý orgán, dohliadajúci na to, aby osobné údaje neboli zneužité.
Štáty EÚ majú na uchovávanie telekomunikačných dát odlišné pravidlá, takže ich uchovávajú od troch mesiacov ako v Holandsku po štyri roky v Taliansku, prípadne takéto pravidlá nemajú vôbec ako Nemecko či Fínsko. Impulzom na zladenie sa stali teroristické útoky v Madride a Londýne, po ktorých záznamy o volaniach z mobilov pomohli odhaliť páchateľov.
Cenou za kompromis medzi prioritami boja proti teroristom, zaplateniu nákladov operátorov a ochranou osobných údajov sa však zdá nejasnosť spoločných pravidiel. Mnoho kľúčových otázok si majú upraviť samy členské štáty, napríklad presnú lehotu pre uchovávanie dát, (ne)zahrnutie neprijatých hovorov či úhradu nákladov operátorov, ktoré sa doteraz len odhadujú. Striktnejšie pravidlá sa však ukázali nepriechodné.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Egyed odmieta informácie o sprenevere
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:35