Reuters
StoryEditor

Prokurátori žiadajú pre Trumpovho právnika čo najprísnejší trest. Vyšetrovateľ chcel miernejší

08.12.2018, 06:59
Autor:
TASRTASR
Robert Mueller požadoval nižší trest za to, že Cohen spolupracoval.

Americkí federálni prokurátori požiadali v piatok newyorský súd o "značný" väzenský trest pre Michaela Cohena, niekdajšieho osobného právnika amerického prezidenta Donalda Trumpa, za to, že si kúpil mlčanie porhoherečky a tiež za daňové úniky, ktorých sa dopustil. Informovala o tom v agentúra Reuters. 

Cohen spolupracoval s osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom preverujúcim zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Už v auguste sa na federálnom súde v New Yorku priznal k spáchaniu ôsmich trestných činov finančnej povahy počas Trumpovej predvolebnej kampane vrátane vyplatenia peňažných čiastok určených na umlčanie osôb a s prokuratúrou uzavrel dohodu o vine a treste. 

Vo svojom priznaní vtedy uviedol, že Trump mu ako svojmu osobnému právnikovi pred prezidentskými voľbami v roku 2016 nariadil, aby sa postaral o vyplatenie peňazí pornoherečke Stormy Daniels a bývalej modelke pánskeho erotického časopisu Playboy a kúpil si tak ich mlčanie. Obe ženy tvrdia, že mali s Trumpom pomer. 

Cohen sa minulý týždeň Muellerovmu tímu priznal tiež k tomu, že vlani klamal členom dvoch výborov Kongresu ohľadom realitného projektu, výstavby Trump Tower v Moskve, o ktorom v Trumpovom mene počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 rokoval s Ruskom.

Rozsudok s výškou trestu za všetky činy, ku ktorým sa už priznal, si má Cohen vypočuť nadchádzajúcu stredu na súde v neyorskej štvrti Manhattan.

Cohenovi právni zástupcovia žiadajú, aby nedostal väzenský trest, keďže značne spolupracoval s Muellerom aj newyorskými prokurátormi a za svoje činy prijal zodpovednosť. 

Samotný Mueller v piatok požiadal súd o zhovievavosť v Cohenovom prípade, odvolávajúc sa na jeho spoluprácu i poskytnutie cenných informácií pri vyšetrovaní, priblížila agentúra DPA. 

Trump svojho bývalého právnika Cohena označuje za klamára a slabocha, pričom tvrdí, že si svoje príbehy vymýšľa, aby dosiahol čo najnižší trest. 

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:42