Viceprezident Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Európskych socialistov povedie do volieb podpredseda Komisie Frans Timmermans

08.12.2018, 13:18
Autor:
ČTKČTK
O post lídra kandidátky sa uchádzal aj Maroš Šefčovič, ktorý sa však kandidatúry napokon vzdal.

Stranu európskych socialistov (PES), ktorá tvorí v Európskom parlamente druhú najväčšiu frakciu, povedie do májových volieb ako vedúci kandidát Frans Timmermans.

Strana o tom dnes rozhodla aklamáciou na svojom kongrese v Lisabone, informovala agentúra DPA. Bývalý holandský minister zahraničia je od roku 2014 podpredsedom Európskej komisie pod vedením Jeana Claudea Junckera.

Päťdesiatsedemročný Timmermans sa postaví predovšetkým kandidátovi Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá tvorí v europarlamente najsilnejšiu frakciu.

Od začiatku novembra je ním Nemec Manfred Weber. Napríklad Aliancia európskych konzervatívcov a reformistov (ACRE) už skôr svoju hlavnú tvárou pre voľby do Európskeho parlamentu urobila českého europoslanca za ODS Jana Zahradila, európski Zelení do boja vyslali Nemku Franzisku Kellerovú a Holanďana Base Eickhouta.

Postavenie vedúcich kandidátov robí z Webera, Timmermansa a ďalších prakticky nominantov na post predsedu Európskej komisie, ktorý po voľbách opustí Jean-Claude Juncker.

O pozíciu vedúceho kandidáta európskych socialistov a demokratov, ku ktorým sa radí aj Smer, sa pôvodne chcel uchádzať taktiež podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Na začiatku novembra sa však svojej kandidatúry vzdal v prospech Timmermansa. Uviedol vtedy, že s ním chce úzko spolupracovať.

Vzhľadom k tomu, že bol Timmermans jediným kandidátom, nemuselo sa hlasovať ako v prípade ľudovcov, ktorí vyberali medzi predsedom europarlamentnej frakcie Weberom a bývalým fínskym premiérom Alexandrom Stubbom.

Timmermans už skôr povedal, že májové voľby do Európskeho parlamentu budú tými najdôležitejšími od chvíle, kedy boli europoslanci v roku 1979 prvýkrát volení v priamej voľbe.

Podľa neho bude hlasovanie "bojom o samotnú dušu Európy". Varoval predovšetkým pred narastajúcim nacionalizmom.

01 - Modified: 2024-02-24 15:25:41 - Feat.: - Title: Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie József Berényi 02 - Modified: 2024-02-22 09:23:37 - Feat.: - Title: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-02-21 10:51:19 - Feat.: - Title: Nevyužijeme prezidentské voľby na medializáciu pred eurovoľbami. Je to tak čestnejšie, vraví Majerský 04 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Krajná pravica chce vziať Európsku úniu útokom. Po voľbách sa jej desia aj bruselské špičky 05 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: V Únii stúpa poľnohospodársky populizmus. Hľadá sa kompromis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:57