Reuters
StoryEditor

Spor o migračný pakt rozložil belgickú vládu, z koalície odchádza najväčšia strana

09.12.2018, 06:38
Autor:
ČTKČTK
Nová flámska aliancia nesúhlasí s rozhodnutím premiéra podpísať globálny pakt OSN o migrácii.

Belgický premiér Charles Michel oznámil, že jeho vládu opúšťa najväčšia koaličná strana, Nová flámska aliancia (N-VA).

Tá nesúhlasí s rozhodnutím premiéra podpísať budúci týždeň globálny pakt OSN o migrácii, ku ktorému sa odmieta pripojiť niekoľko krajín vrátane Slovenska. Kabinet bude pokračovať ako menšinová vláda. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Nacionalisti z novej flámskej aliancie od premiéra Michela chceli, aby svoj plán podpísať začiatkom budúceho týždňa v marockom Marrákeši migračný pakt zrušil, a hrozili ukončením koaličnej spolupráce.

Krízové ​​zasadnutie vlády, ktoré bolo zvolané na sobotný večer, skončilo predčasne, keď dvaja predstavitelia Novej flámskej aliancie, minister vnútra Jan Jambon a štátny tajomník pre migráciu a azyl Theo Francken, zo stretnutia odišli.

Premiér Michel na tlačovej konferencii vyhlásil, že na jeho rozhodnutie odcestovať do Marrákešu sa nič nemení a že Nová flámska aliancia vládu opustí. Už tiež uviedol, kým doterajších ministrov N-VA nahradí.

Belgickú vláduj koalícii, ktorá bola sformovaná v roku 2014, tvorili okrem Michelovho liberálneho Reformného hnutia (MR) a N-VA ešte dve menšie strany. Flámski nacionalisti však majú zo všetkých štyroch strán najviac poslancov. Parlamentné voľby sú naplánované na máj budúceho roka a pozorovatelia podľa agentúry Reuters neočakávajú, že by sa tento termín mal zmeniť.

Globálny pakt o migrácii má zlepšiť medzinárodné riešenia utečeneckej problematiky, jeho cieľom je podpora bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s ľuďmi. Dohoda sa zaoberá okrem iného tým, prečo ľudia migrujú, ako migrantov chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať alebo ako umožniť ich návrat domov.

Nezáväzná dohoda schválená v júli všetkými krajinami OSN okrem Spojených štátov má byť prijatá na stretnutí v Marakéši 10.-11. decembra. Pripojiť sa k paktu odmietlo okrem iného Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Izrael či Austrália. Podľa kritikov hrozí, že pakt zvýši migráciu do Európy.

Rezolúciu podporujúcu pristúpenie Belgicka k migračnému paktu OSN tento týždeň schválil belgický parlament. Kým N-VA vopred avizovala, že jej poslanci budú hlasovať proti, na stranu premiéra sa postavila časť opozície.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-11 06:38:13 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta nový migračný pakt. Nepovažuje ho za udržateľné riešenie 05 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:06