Reuters
StoryEditor

Koniec tabu okolo Putinovej rodiny? Dcéra ruského prezidenta sa objavila v televízii

10.12.2018, 17:30
Katerina Tichonovová je považovaná za dcéru ruského prezidenta Vladimira Putina, hoci on sám to nikdy nepriznal.

Dvadsaťročné tabu okolo rodiny ruského prezidenta Vladimira Putina je, zdá sa, aspoň čiastočne prelomené. V ruskej štátnej televízii sa totiž vo štvrtok v rámci interview objavila žena, ktorá je mnohými považovaná za jeho mladšiu dcéru. "Je to dôležitý krok pre Rusko," komentuje to vnučka Nikitu Chruščova Nina.

Keď sa vo štvrtok večer v pravidelnej relácii ruskej štátnej televízie objavila Katerina Tichonovová, vedúca jedného z vedeckých inštitútov, ktorý sa venuje vývoju snímačov elektrických vĺn v mozgu, nikoho by na prvý pohľad nenapadlo, že by mohlo ísť o významnú udalosť. Pre niektorých to však znamená veľa: koniec tabu okolo prezidentskej rodiny.

Katerina Tichonovová je dlhodobo mnohými expertmi považovaná za dcéru ruského prezidenta Vladimira Putina, hoci on sám to nikdy nepriznal. Putin tají identitu svojich rodinných príslušníkov. "Je to veľký deň u nás v Byzancii," napísal ironicky na Facebook jeden z príslušníkov politickej opozície.

Okrem ukážky rozvíjajúceho sa technologického odvetvia v Rusku mala relácia podľa New York Times ukázať Tichonovovu aj ako vedúcu osobnosť ruskej vedy. Podľa názorov mnohých ľudí, na čele s Ninou Chruščovovou, vnučkou bývalého prvého tajomníka Ústredného výboru KSSZ, Nikitu Chruščova, ide však predovšetkým o to, že by rodina prezidenta Putina mohla dostať oveľa väčší priestor na verejnosti než doteraz.

Identita rodiny témou už v Sovietskom zväze

V čase, keď Putinova obľuba medzi ľuďmi klesá, sa podľa Chruščovovej prezident snaží ukázať, že nejde len "o Putina sediaceho v Kremli, ale o Putinovu rodinu, ktorá sa snaží vybudovať lepšie Rusko," uviedla. "Išlo o to ukázať Rusom, že jeho rodina bojuje za lepšiu budúcnosť, za pokrok vo vede a za Rusko ako také."

Svoju rodinu pred ľuďmi skrýval aj jeden z najhorších diktátorov 20. storočia a šéf Sovietskeho zväzu Josif Stalin a to dokonca aj vo chvíli, keď povyšoval svojich synov v armáde.

Na druhú stranu Nikita Chruščov precestoval Spojené štáty so svojou rodinou. "A tiež dcéra Borisa Jeľcina bola verejnou figúrou v deväťdesiatych rokoch, než Putin zmenil kurz" pripomína Chruščovová osobnosť Tatiany Jumaševovej, ktorá bola v rokoch 1996 až 2000 dokonca poradkyňou prezidenta.

Teraz tridsaťdvaročná Putinova údajná najmladšia dcéra sa narodila ako Jekaterina Putinová v Nemecku, kde bol jej otec na misii ako špión. Jej matka Ludmila v podstate zmizla z verejného priestoru počas Putinovho mandátu. Putinovci sa rozviedli v roku 2013 a Ludmila sa údajne už znovu vydala.

Potenciál technológií

Počas relácie stála Tichonovová pred veľkou obrazovkou, na ktorej bola hlava a do nej zapojené elektródy. "Skutočne môžeme povedať, že si ľudia uvedomujú potenciál nielen technológií, ale aj svoj vlastný," povedala okrem iného počas rozhovoru Tichonovová, ktorú v štúdiu predstavili ako riaditeľku spoločnosti Innopraktika a zástupkyňu riaditeľa Inštitútu matematických štúdií komplexných systémov na moskovskej Lomonosovovej univerzite.

Manželstvo Tichonovovej s ruským oligarchom Kirillom Šamalovom bolo mnohokrát podozrievané z konfliktu záujmov predovšetkým preto, že ruský štátny dôchodkový fond požičal veľmi výhodne 1,75 miliardy dolárov firme SIBUR, v ktorej bol Šamalov spoluvlastníkom. Celá kauza je teraz o to aktuálnejšia kvôli tomu, že z Kremľa znie, že fond má nedostatok rezerv a tiež v súvislosti so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku.

Druhá dcéra tiež žije pod iným menom

Kremeľ odmietol už niekoľkokrát komentovať identitu Tichonovovej, ktorú agentúra Reuters označila v roku 2015 za dcéru ruského prezidenta. Podľa Reuters prijala Putinova dcéra iné meno. Putin sám vo svojom vyhlásení vysvetlil, že sa snaží držať identitu svojich dcér v tajnosti najmä preto, aby mali jeho vnúčatá "úplne normálny život, ako všetci ostatní."

V júni tohto roku odvysielala iná ruská štátna televízia Rossiya 1 rozhovor s druhou údajnou Putinovou dcérou, Máriou Voroncovovou, o jej práci detskej endokrinologičky. S domnienkou, že ide o prezidentovu staršiu dcéru, prišiel v roku 2016 ruský magazín The New Times.

"Moje deti a vnúčatá potrebujú žiť normálny život v bežnom prostredí. V momente, kedy by som vám dal ich mená, okamžite by stratili svoje súkromie a už by ich nikdy nikto nenechal na pokoji," uviedol okrem iného Putin v jednom televíznom rozhovore. "Venujú sa vede a vzdelávaniu. Žijú normálny život, každodenný život a tak to má byť," dodal na adresu svojich dcér.

Podľa Niny Chruščovovej by však vystúpenie Tichonovovej, respektíve Voroncovovej mohlo byť veľkým krokom vpred. "Takto nám Kremeľ ukáže, že pre Rusko pracuje nielen jeden Putin, ale hneď niekoľko," myslí si.

01 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:39