Kauza Skripaľ - vyšetrovanieTASR
StoryEditor

Cieľom ruských zabijakov sa mohli stať aj ďalší ľudia, Briti našli v kauze Skripaľ nové stopy

10.12.2018, 14:02
Autor:
redredČTKČTK
Dôstojníci Scotland Yardu získali nové informácie, ktoré naznačujú, že cieľom ruských zabijakov sa mohli stať aj ďalší ľudia.

Britskí detektívi, ktorí vyšetrovali tohtoročný pokus o zavraždenie bývalého ruského dvojitého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v Salisbury, objavili nové stopy, ktoré spájajú Kremeľ s najmenej dvoma ďalšími podozrivými vraždami spáchanými v Británii. Podľa nedeľníka The Sunday Times sa cieľom ruských zabijakov mohli stať aj ďalší ľudia.

Dôstojníci protiteroristického útvaru Scotland Yardu, ktorí sa zaoberali otravou dvojitého agenta pracujúceho pre britskú tajnú službu MI6 a jeho dcéry, podľa denníka získali nové informácie, ktoré naznačujú, že cieľom ruských zabijakov sa mohli stať aj ďalší ľudia.

Podozrivá smrť podnikateľa

Jeden z kontrolovaných prípadov sa týka podnikateľa Alexandra Perepiličného, ​​ktorý v roku 2012 nečakane zomrel blízko svojho luxusného domu v grófstve Surrey juhozápadne od Londýna.

Smrť 44-ročného Perepiličného médiá hneď označovali za podozrivú, pretože podnikateľ bol považovaný za kľúčového svedka v kauze právnika Sergeja Magnitského. Muž zomrel po tom, čo vyvracal zelenožltú tekutinu a spadol.

Perepiličného informácie o finančných podvodoch v Rusku mali podľa tlače potvrdzovať obvinenia, ktoré proti vysokým ruským predstaviteľom vzniesol Magnitskij, audítor amerického investičného fondu Hermitage Capital. Právnik zomrel v roku 2009 za doposiaľ nevyjasnených okolností v moskovskej väznici.

Osloví polícia opäť svedkov?

Scotland Yard takisto opätovne skúma úmrtie Scota Younga, ktorý skonal pred štyrmi rokmi. Young sa údajne zaoberal pochybnými obchodnými aktivitami v Moskve a priatelil sa so známymi kritikmi prezidenta Vladimira Putina. Nájdený bol narazený na zábradlie pri dome, v ktorom býval v centre Londýna. Jeho manželka hneď od začiatku tvrdila, že bol zavraždený, polícia však úmrtie označila za samovraždu skokom z okna.

Podľa The Sunday Times sa očakáva, že metropolitná polícia pripustí, že niektoré úmrtia sú skutočne podozrivé a znova osloví svedkov. Nedeľník informoval, že útvar SO15 zhromaždil dôkazy o tom, že v čase podozrivých úmrtí na britskom území do Spojeného kráľovstva prišli alebo z neho odišli agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Odhalenie podozrivých agentov GRU v niekoľkých posledných mesiacoch prostredníctvom údajov z pasov, ktoré prenikli na verejnosť, a ich ďalších osobných informácií malo poskytnúť Scotland Yardu nové dôležité vodítka týkajúce sa ďalších údajných ruských agentov operujúcich v Británii.

Útok armádnym jedom na Skripaľa a jeho dcéru bol v Salisbury spáchaný v marci. Britskí vyšetrovatelia následne identifikovali dvoch mužov podozrivých z tohto pokusu o vraždu ako príslušníkov ruskej GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Investigatívne médiá následne zistili, že ide o fingované mená, pod ktorými sa skrývajú Alexander Miskin a Anatolij Čepiga.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:09