Reuters
StoryEditor

Po streľbe v Štrasburgu sú traja mŕtvi a 12 zranených. Útočník je na úteku

11.12.2018, 19:56
Autor:
ČTKČTK
Strelec začal paľbu v ulici Rue des Grandes Arcades, ktorá je frekventovanou obchodnou tepnou.

Ozbrojený útočník v utorok večer v blízkosti vianočného trhu v centre francúzskeho Štrasburgu zastrelil troch ľudí a ďalších 12 osôb zranil, z toho šesť kriticky.

Podľa agentúr AFP a DPA o tom dnes skoro ráno informoval priamo v Štrasburgu francúzsky minister vnútra Christophe Castanera.

Predchádzajúca oficiálne bilancia obetí hovorila o dvoch mŕtvych. Útočník je podľa Castanera stále na úteku.

Zvýšený stupeň ohrozenia

Vo Francúzsku bol zvýšený stupeň ohrozenia teroristickým útokom na najvyšší a do Štrasburgu boli vyslané dodatočné bezpečnostné sily, oznámil ďalej Castanera. Poslanci Európskeho parlamentu mohli budovu inštitúcie v Štrasburgu opustiť až po polnoci.

V utorok večer sa uzavrelo nielen široké okolie Kléberovho námestia, na ktorom sa známy adventný trh každoročne konal, ale aj ďalšie štvrte a tiež budova Európskeho parlamentu na okraji alsaskj metropoly.

Podozrivý je stále na úteku

Vzhľadom k tomu, že je podozrivý stále na úteku, budovu nesmel až do neskorej noci nikto opustiť a na správy o vývoji situácie vo vnútri čakali aj europoslanci, ktorí sa tento týždeň zúčastňuje plenárneho zasadnutia europarlamentu.

Pre dnešok boli vianočné trhy zrušené, rovnako ako všetky kultúrne podujatia v Štrasburgu. V uliciach hliadkujú stovky príslušníkov bezpečnostných síl.

Terorizmus

Útok, ktorý vyšetrujú experti na terorizmus, sa odohral v utorok okolo 20:00 SEČ v blízkosti vianočného trhu. Dvadsaťdeväťročný podozrivý Chekatt Cherif podľa médií figuruje na zozname osôb podozrivých z radikalizácie.

V utorok ráno údajne mal byť zadržaný v súvislosti s lúpežným prepadnutím, ale polícia ho doma nezastihla. V jeho byte však údajne našla granáty. Castanera potvrdil, že podozrivý bol v minulosti trestaný za delikty vo Francúzsku i Nemecku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po polnoci podľa agentúry AFP predsedal medzirezortnej krízovej ​​schôdzke. Po nej vyjadril na Twitteri za celú krajinu solidaritu so Štrasburgom, obeťami a ich rodinami.

Do terénu boli boli podľa televízie BFM TV vyslané aj špeciálne zásahové jednotky BRI a RAID či elitná protiteroristická jednotka GIGN z Dijonu.

Posilnili hraničné kontroly

Podľa DPA polícia pátra po uútočníkovi aj s pomocou vrtuľníkov. Polícia tiež kontroluje automobily pricchádzajúce od Štrasburgu v prihraničnom Kehli na nemeckej strane Rýna. Na moste cez veľtok sa tvoria kolóny. Minister Castanera potvrdil, že po útoku boli zosilnené hraničné kontroly.

Cez hranicu vo nadránom ťažko dostával aj český europoslanec Jiří Pospíšil. "Je 2:50 a my čakáme už vyše hodinu na hranici Francúzsko - Nemecko," napísal predseda TOP 09 na Twitteri a doložil to fotografiou.

Bezpečnosť poslancov

Europoslanci strávili v budove Európskeho parlamentu nedobrovoľne niekoľko hodín navyše. Až dnes skoro ráno jeho predseda Antonio Tajani kolegom oznámil, že budovu môžu opustiť na vlastné riziko.

Poslanci, ktorí chceli ísť do centra mesta, tak mali urobiť výhradne v konvoji istenom políciou. "Je nemožné dostať sa do centra bez takého konvoja," zdôraznil Tajani.

Prísne opatrenia

Prísnosť prijatých bezpečnostných opatrení dokladá aj skutočnosť, že Alsasania sa dnes musia zaobísť bez svojich najobľúbenejších regionálnych novín.

Denník Les Dernières Nouvelles d'Alsace sa na stánkoch neobjaví, pretože pracovníci miestnej tlačiarne sa kvôli uzáverám nedostali do práce.

Polícia vyzvala obyvateľov mesta, aby nevychádzali von. Medzitým  vyzvala ľudí, ktorí kvôli útoku uviazli v centre, aby ho opustili severným smerom.

Naopak sa majú vyhnúť juhovýchodnej štvrti Neudorf, kde polícia pátra po podozrivom. Podľa agentúry AP bolo do 5-tisíc ľudí zatvorených aj na basketbalovom štadióne. Až po piatich hodinách začala polícia po skupinách ktorých každú približne 100 ľudí návštevníkov prepúšťať.

Schôdza parlamentu bude pokračovať

Tajani prostredníctvom Twitteri uistil, že schôdza Európskeho parlamentu bude pokračovať a že sa parlament nenechá "zastrašiť teroristickými alebo kriminálnymi útokmi".

Európsky parlament má od pondelka do štvrtka plenárne zasadnutie a dnes majú europoslanci debatovať okrem iného o možnom konflikte záujmov českého premiéra Andreja Babiša.

Mnohí poslanci v noci na dnes zostávali v uzavretej budove europarlamentu. "Teraz sme nepriedušne uzavretí v parlamentnej budove, pretože práve k takémuto útoku dnes večer v Štrasburgu došlo ... Mrazí z toho," písal na twitteri pred polnocou český europoslanec Stanislav Polčák.

Šok a smútok nad útokom v Štrasburgu vyjadrila rad politikov, vrátane napríklad britskej premiérky Theresa Mayovia.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:53