Reuters
StoryEditor

Putin je proti zákazu rapových koncertov, hoci rapu dominujú drogy, čo je cesta k degradácii národa

15.12.2018, 15:25
Autor:
TASRTASR
Ruský prezident reagoval na nedávne prípady, keď úrady viacerých ruských miest v uplynulých týždňoch zrušili vystúpenia najmenej 12 raperov.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyzval vyhýbať sa krajnostiam so zákazmi v kultúre vrátane rapu, ktorý je u časti mladej generácie v Rusku mimoriadne populárny. Upozornil, že zákazy takýchto koncertov môžu mať opačný efekt a viesť k zvýšeniu popularity perzekvovaných umelcov. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin reagoval na nedávne prípady, keď úrady viacerých ruských miest v uplynulých týždňoch zrušili vystúpenia najmenej 12 raperov. Ich organizátori pred tým dostali od úradov daných miest upozornenie, že hudba týchto raperov "propaguje nesprávne hodnoty". Najmenej traja hudobníci boli zadržaní. V Rusku táto situácia vyvoláva obavy z návratu cenzúry v umení ako za sovietskych čias.

Ombudsmanka pre práva detí Anna Kuznecovová na sobotňajšom rokovaní v Kremli vyhlásila, že nie je nutné rušiť rapové koncerty. Uviedla, že v Rusku "netreba vytvárať nové zákazy a bariéry, ale treba deti a mládež zaujať".

Putin v diskusii so svojimi poradcami pre oblasť kultúry vyzval na opatrnosť so zákazmi alebo ich úplným odstránením v oblasti kultúry, čo sa týka aj rapu.

Zdôraznil, že ak popularitu podobnej hudby ako rap nie je možné zastaviť, "treba viesť a usmerňovať", pričom spôsob, akým k tomu dôjde, musia zvoliť príslušní pracovníci rezortu kultúry.

Pripomenul, že "aj valčík bol voľakedy neslušným tancom a potom sa stal klasikou".

Ruský prezident zopakoval výrok jedného z prítomných kritikov rapu, že "rap a podobná pop-kultúra stojí na troch pilieroch: sex, drogy a protesty". Uviedol, že jeho osobne obzvlášť znepokojuje najmä fakt, že v rape dominuje téma drog, čo je podľa jeho názoru "cesta k degradácii národa" a "to je neprípustné".

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:15