StoryEditor

Putin podporil povstalca

01.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Úradujúci čečenský prezident Ramzan Kadyrov by sa mal oficiálne stať hlavou tejto nepokojnej zakaukazskej republiky. Na prezidentský post tohto nekompromisného politika a niekdajšieho povstaleckého lídra včera navrhol ruský prezident Vladimir Putin.

Promoskovsky orientovaný Kadyrov velí obávaným milíciám, obviňovaným zo série únosov, mučenia a vrážd civilistov, ktorých čečenské úrady označili za povstalcov. "Rozhodol som sa navrhnúť vašu kandidatúru na prezidenta Čečenska. Podľa platnej legislatívy pošlem návrh do Grozného," povedal Putin Kadyrovovi. Vymenovanie Kadyrova do úradu prezidenta ešte musí potvrdiť čečenský parlament. Neočakáva sa však, že sa proti tomu postaví.

Ramzan Kadyrov je synom bývalého čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, ktorý zahynul pri teroristickom útoku v máji 2004. Ramzan si podľa politických pozorovateľov buduje v odštiepeneckej republike kult osobnosti. Putinovi okrem iného prisľúbil, že až sa stane prezidentom, nechá vyšetriť všetky sporné prípady únosov i mučenia a zabráni ich opakovaniu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:06