StoryEditor

Putin už povedal, kedy odíde

11.09.2006, 00:00
Ruský prezident Vladimir Putin odíde z úradu v roku 2008. Nebude sa teda po vypršaní jeho druhého prezidentského mandátu snažiť o zmenu ústavy, ktorá by mu umožnila kandidovať tretíkrát.

Ruský prezident Vladimir Putin odíde z úradu v roku 2008. Nebude sa teda po vypršaní jeho druhého prezidentského mandátu snažiť o zmenu ústavy, ktorá by mu umožnila kandidovať tretíkrát. Zahraničným expertom v sobotu tiež prezradil, že svojmu nástupcovi chce odporučiť venovať sa boju proti chudobe a zabezpečiť silný hospodársky rast.
Putin pozval v sobotu na obed do svojej rezidencie neďaleko Moskvy asi 50 zahraničných expertov, ktorým odpovedal na otázky o zahraničnej aj domácej politike. "Najzaujímavejšie bolo, že Putin zdôraznil, že už nemá v úmysle uchádzať sa v roku 2008 znovu o úrad. Myslí si, že jeho morálna povinnosť je neporušiť ústavu," povedala po stretnutí Angela Stentová z Washingtonskej univerzity.
Ruský prezident však odmietol prezradiť podrobnosti o svojom nástupcovi.
V roku 2008 musí Putin odstúpiť, pretože sa skončí jeho druhý štvorročný mandát. Viac kandidatúr ruská ústava nedovoľuje, Putin je však najpopulárnejším politikom v krajine. Očakáva sa, že za nástupcu vyberie niekoho so svojich blízkych spolupracovníkov, ktorý by vďaka prezidentovej podpore a štátnej kontrole médií nemal mať problém zvíťaziť vo voľbách. Prezident má v najväčšej krajine sveta mimoriadne právomoci, otázka nástupníctva po Putinovi je preto ostro sledovaná záležitosť.
Putin počas diskusie odporučil nástupcovi nielen boj proti chudobe, ale aj zavedenie skutočného mnohostraníckeho systému, presadenie regionálnych reforiem alebo diverzifikáciu ruského hospodárstva. V zahraničnopolitických otázkach odmieta zavedenie sankcií proti Iránu, ktorý odmieta zastaviť svoj kontroverzný jadrový program. Dal tiež najavo nesúhlas s prípadnou nezávislosťou Kosova, ktoré je formálne stále súčasťou Srbska.
Pre Putina sú veľmi dôležité aj vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré v poslednom čase ochladli. Pokiaľ ide o Európsku úniu, dá sa s ňou podľa Putina "veľmi ťažko rokovať", ale Moskva má veľký zájem na úzkom partnerstve s Bruselom. Vzťahy s Čínou sú podľa Putina, naopak, veľmi dobré.

Citát
"Putin si myslí, že jeho morálna povinnosť je neporušiť ústavu."
Angela Stentová, účastníčka diskusie zahraničných expertov s ruským prezidentom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:14