StoryEditor

Poľsko našlo bič na výtržníkov

12.03.2007, 23:00
Poľská justícia včera vystavila červenú kartu všetkým výtržníkom a drobným zlodejom. Už sa nebudú môcť spoliehať na to, že pre preťaženosť súdov sa vyhnú väzeniu.

Poľská justícia včera vystavila červenú kartu všetkým výtržníkom a drobným zlodejom. Už sa nebudú môcť spoliehať na to, že pre preťaženosť súdov sa vyhnú väzeniu. V krajine začali pracovať tzv. 24-hodinové súdy, ktoré ich môžu právoplatne odsúdiť do troch dní od spáchania trestného činu. Do veľkých problémov sa môžu dostať napríklad aj slovenskí vodiči, ktorí si sadnú za volant posilnení alkoholom. "Zrýchlené pojednávanie sa bude uplatňovať aj pri slovenských občanoch," potvrdil pre HN konzul Michal Lánik zo slovenského veľvyslanectva vo Varšave. Podľa neho platia poľské zákony na území Poľska pre všetkých bez ohľadu na štátnu príslušnosť.
Len prvý krok
Zriadenie 24-hodinových súdov je prvou väčšou reformou justície z dielne vládnej strany Právo a spravodlivosť. Nový inštitút rieši menej závažné prípady, pri ktorých je vina jasne preukázateľná alebo páchateľa prichytili priamo pri čine. Spôsobená škoda pritom nemôže prekročiť 50-tisíc zlotých, teda asi 440-tisíc korún. Súd môže obžalovanému vymerať peňažný trest, dať mu podmienku alebo poslať za mreže maximálne na dva roky. "Dokončili sme prvý krok v boji s výtržníkmi, ale nie je to posledný krok," vyhlásil poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro.
Inšpirácia aj pre nás
Podobný inštitút má od minulého roka aj Slovensko. Nový Trestný poriadok vytvoril tzv. superrýchle konanie, vďaka ktorému možno poslať odsúdeného právoplatne za mreže už o tri - štyri dni od spáchania trestného činu. "Zatiaľ bol tento inštitút u nás využitý v niekoľkých stovkách prípadov," povedal pre HN bývalý slovenský minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý pomáhal superrýchle konanie zavádzať do praxe. V týchto prípadoch išlo väčšinou o výtržníctvo alebo drobné krádeže formou vlámania, kde páchateľa prichytili priamo pri čine. Lipšic pritom vidí možnosti rozšírenia aj na ďalšie prípady, ak sa ešte viac uvoľní legislatíva. Predpokladom je novelizácia Trestného poriadku, ku ktorej by mohlo prísť ešte tento rok.
O zrýchlení súdnych procesov v prípadoch domáceho násilia uvažuje súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin. "Veľmi ma zaujal poľský model, kde takéto prípady za splnenia zákonných podmienok sú schopní ukončiť verdiktom na súde do 24 hodín od udalosti," vyhlásil minulý týždeň Harabin. Rezort spravodlivosti už požiadal poľských partnerov o bližšie informácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:08