Reuters
StoryEditor

Trump spravil ďalší krok k vytvoreniu vesmírnych síl. Dostanú vlastné veliteľstvo

18.12.2018, 17:12
Autor:
ČTKČTK
Trump už od jari avizuje, že vytvorí vesmírne sily, rovnocenné s ostatnými druhmi ozbrojených síl.

Americký prezident Donald Trump vydal dnes Pentagonu rozkaz vytvoriť nové veliteľstvo zamerané špeciálne na vesmír.

Ministra obrany Jamesa Mattisa tiež vyzval, aby navrhol dôstojníka do jeho čela. Vytvorenie nového vesmírneho veliteľstva je podľa agentúry AP chápané ako krok k Trumpovmu cieľu vytvoriť vesmírne sily ako nový druh ozbrojených síl Spojených štátov.

Ochrana družíc

Nové veliteľstvo by malo lepšie organizovať operácie vo vesmíre, urýchliť technický pokrok a nájsť efektívnejšie spôsoby obrany amerických zariadení vo vesmíre, vrátane rozsiahleho zoskupenia družíc, ktoré slúžia americkým silám k navigácii, spojeniu a prieskumu.

Týmto krokom Trump reaguje na rastúce obavy, že by Čína a Rusko mohli rušiť, ochromiť či dokonca ničiť americké družice, poznamenala AP.

Nové veliteľstvo má podľa agentúry prevziať asi 600 ľudí z existujúcich vesmírnych zložiek amerických síl a pridať minimálne ďalšiu tisícku v ďalších rokoch. Predovšetkým tento personál by mohol stáť do 800 miliónov dolárov v najbližších piatich rokoch.

Vytvorenie vesmírnych síl

Trump už od jari avizuje, že vytvorí vesmírne sily, rovnocenné s ostatnými druhmi ozbrojených síl. "Keď ide o obranu Ameriky, nestačí samotná americká prítomnosť vo vesmíre. Potrebujeme americkú dominanciu vo vesmíre," vyhlásil prezident pred júnovým zasadnutím zboru pre otázky amerického vesmírneho programu.

USA, ktoré v posledných rokoch okrem iného z finančných dôvodov obmedzili výdavky na vesmírny program, podľa Trumpa nesmú dopustiť, "aby nás viedli Čína, Rusko a ďalšie krajiny".

"Budeme mať vzdušné sily a budeme mať vesmírne sily, oddelené, ale rovnocenné," vyhlásil prezident. Vesmírne sily budú popri letectve, námorníctve, pozemnom vojsku, námornej pechote a pobrežnej stráže šiestou samostatnou zložkou amerických ozbrojených síl.

Získava financovanie

Prezident už plán na vytvorenie vesmírnych síl opakovane avizoval v predchádzajúcich mesiacoch. Získal preň síce podporu časti republikánskych zákonodarcov, zahrnúť jeho financovanie do tohtoročného armádneho rozpočtu sa mu však podľa televízie CNN podarilo len čiastočne.

Viceprezident Mike Pence v auguste uviedol, že Spojené štáty do roku 2020 vytvoria organizačnú štruktúru svojich kozmických vojsk, aby si zabezpečili prevahu vo vesmíre.

Plán ešte musí schváliť Kongres. Skôr bol podľa Pencea vesmír pokojný a nekonfliktný, teraz je však "preplnený a nepriateľský".

Vybudovanie novej armádnej zložky musí schváliť Kongres, kde sa už podľa viceprezidenta podpora pre návrh hľadá.

Viceprezident vyzval amerických kongresmanov, aby v nasledujúcich piatich rokoch uvoľnili na budovanie vesmírnych síl čiastku ôsmich miliárd dolárov. Doteraz sú americké kozmické vojenské prostriedky pod velením letectva.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:31