Reuters
StoryEditor

Chaos na diaľniciach vo Francúzsku. Žlté vesty podpaľovali mýtnice

18.12.2018, 20:24
Autor:
ČTKČTK
Protestujúci zapaľovali mýtne búdky a ničili radary.

Protestujúci z takzvaného hnutia žltých viest dnes vo Francúzsku obsadili búdky pre výber mýta a niektoré z nich aj zapálili, čím spôsobili chaos v doprave.

Zničená bola do polovice minulého týždňa tiež zhruba polovica dopravných radarov, informovala dnes agentúra Reuters. Vodiči majú dbať na zvýšenú opatrnosť pri príchode k mýtnym bránam a pri nájazdoch na diaľnice, pretože sa v týchto miestach pohybuje veľa ľudí.

Spoločnosť Vinci Autoroutes, ktorá je najväčším francúzskym prevádzkovateľom mýtneho systému, uviedla, že demonštrácie sa dnes konali na 40 stanovištiach jej siete.

Na niektorých križovatkách vznikli závažné materiálne škody, najmä pri turistami hojne navštevovaných mestách ako Avignon, Orange, Perpignan a Agde.

Na jednom stanovišti výberu mýta východne od Marseille v noci na dnes horelo a diaľnica A50 medzi Marseille a Toulonom musela byť uzavretá, uviedla firma Vinci Autoroutes, ktorá má svoju sieť najmä na juhu a západe Francúzska.

"Motoristi by mali byť čo najopatrnejší, keď sa blížia k mýtnym bránam a diaľničnom privádzačom kvôli prítomnosti mnohých chodcov," uviedol prevádzkovateľ mýtneho systému.

V súvislosti s dnešnými požiarmi bolo zatknutých 20 ľudí, pričom vo väzbe zostávajú ďalšie štyri, ktoré boli kvôli podpaľovaniu mýtnych zariadení zadržané v sobotu.

Niekoľko ľudí v uplynulých týždňoch zomrelo pri nehodách spôsobených cestnými blokádami žltých viest, väčšinou na kruhových objazdoch.

Blokády Francúzsko v rôznej intenzite paralyzujú už od 17. novembra. Demonštrácie a cestné blokády boli pôvodne namierené proti plánovému rastu cien pohonných hmôt, neskôr ale prerástli v protesty proti hospodárskej politike vlády vo všeobecnosti aj proti prezidentovi Emmanuel Macrona.

Protestujúcim však vadia aj nové rýchlostné limity. Podľa webu Radars-auto.com protestujúci do polovice minulého týždňa zničili na 1600 radarov na meranie rýchlosti, teda asi polovicu všetkých radarov inštalovaných vo Francúzsku.

Viac ako 250 ich bolo zničených úplne. Francúzsky štát kvôli tomu údajne prichádza o príjmy v desiatkách miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:44