Reuters
StoryEditor

VIDEO: Líder britskej opozície pobúril snemovňu. Mayovú mal označiť za hlúpu ženskú

19.12.2018, 15:13
Autor:
ČTKČTK
Hovorca labouristickej strany tvrdí, že ich líder si mrmlal o hlúpych ľuďoch.

Líder britských labouristov Jeremy Corbyn dnes vyvolal v dolnej komore parlamentu búrku emócií, keď podľa mnohých v reakcii na kritiku premiérky Theresy Mayovej zamumlal slová "hlúpa ženská" (stupid woman).

Video sporného okamihu sa ihneď dostalo k poslancom a predseda Dolnej snemovne John Bercow následne vyzýval Corbyna k ospravedlneniu. Vodca opozičných labouristov sa k záležitosti ihneď nevyjadril, podľa hovorcu strany Corbyn povedal "hlúpi ľudia".

Incident prišiel na úplnom konci duelu lídrov najsilnejších strán v rámci dnešných interpelácií premiérky Mayovej. Tá Corbynovi odkázala, že z jeho pôsobenia nie je nadšená Británia, ani jeho stranícki kolegovia. Kamera prenosu zo snemovne potom zabrala zachmúreného vodcu opozície, ktorý si sám pre seba niečo zamumlal.

Britskí novinári označujú ako pravdepodobnú možnosť, že Corbyn nazval Mayovú hlúpou ženskou a niekoľko konzervatívnych poslancov si na jeho počínanie ihneď sťažovalo u predsedu snemovne.

Bercow vyzýval Corbyn k ospravedlneniu, ten však ihneď po ukončení výmeny s premiérkou snemovňu opustil. Hovorca Labouristickej strany následne tvrdenia o slovnom útoku voči Mayovej odmietol. "Nemyslím si, že je tu akýkoľvek dôvod k ospravedlneniu," dodal.

Šéf snemovne Bercow vraj incident preskúma a ešte dnes sa k nemu pred poslancami vyjadrí, napísala agentúra AP. Časť hnevu konzervatívcov sa však obrátila aj proti jeho osobe. Bercow totiž tento rok čelil obvineniu, že ako "hlúpu ženskú" označil Andreu Leadsomovú, ktorá v Dolnej snemovni dohaduje vládne záležitosti.

Množstvo novinárov počas výsledného výbuchu emócií na Twitteri písalo, že Bercow prakticky stratil nad snemovňou kontrolu a že konzervatívni poslanci si teraz vylievajú nahromadenú zlosť voči predsedovi.

"Toto je parlamentný ekvivalent posledného dňa školského roka, kedy si všetci vytiahnu svoje hračky a začnú nezriadene divočiť," komentoval Matt Chorley z denníka The Times.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:28