Reuters
StoryEditor

"Zúrivý pes" opúšťa loď. Trumpov krok bol preňho poslednou kvapkou

21.12.2018, 10:02
Autor:
ČTKČTK
James Mattis bol prvým generálom vo výslužbe, ktorý sa stal americkým ministrom obrany od roku 1950.

Vizitka amerického ministra obrany Jamesa Mattisa (68), ktorý oznámil rezignáciu po nezhodách s prezidentom Donaldom Trumpom (príčinou bol podľa médií spor o amerických vojakov v Sýrii, s ktorých stiahnutím šéf Pentagónu nesúhlasil).

Mattis predstavoval v Trumpovej vláde umiernený hlas, ale spolupráca s nevyspytateľným prezidentom bola pre neho stále ťažšia. Stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie proti jeho vôli predstavuje poslednú kvapku pre tohto bývalého námorného generála, ktorý je posledným z tých, ktorých Trump pri nástupe do úradu nazýval "moji generáli".

O jeho prípadnej rezignácii sa špekulovalo už skôr a tieto zvesti živil aj samotný Trump. "Je skôr demokrat, nech si ide," vyhlásil napríklad Trump tento rok v októbri.

Mattis mal zo začiatku značný vplyv - dostal priestor na realizáciu útokov pomocou dronov v Somálsku a Jemene a rozhodoval o tom, koľko síl rozmiestniť v Sýrii a v Iraku.

Rekordný rozpočet

Presvedčil prezidenta Trumpa, aby prehodnotil zámer stiahnuť oddiely z Afganistanu a dvakrát za sebou sa mu podarilo zabezpečiť pre rezort obrany rekordný rozpočet.

"Neprijal by som túto funkciu, keby som nebol presvedčený, že prezident bude počúvať moje návrhy," vyhlásil v januári 2017 pri svojom vymenovaní.

Ale jeho vplyv slabol po odchode jeho najbližších umiernených spojencov vo vláde tento rok na jar - ministra zahraničia Rexa Tillersona a národného bezpečnostného poradcu Herberta Raymonda McMastera. Nahradili ich Mike Pompeo a John Bolton s povesťou jastrabov.

Mattis bol prvým generálom vo výslužbe, ktorý sa stal americkým ministrom obrany od roku 1950, kedy do čela Pentagonu vymenoval prezident Harry Truman generála Georgea Marshalla. Z armády odišiel v roku 2013.

Kritizoval sťahovanie amerických vojakov z Blízkeho východu a je odporcom zbližovania s Iránom, ktorý považuje spoločne s Islamským štátom a teroristickou sieťou al-Kájda za najväčšiu hrozbu na Blízkom východe. Za riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu považuje vznik dvoch štátov.

Vojenský mních aj zúrivý pes

Prezývku "vojenský mních" Mattisovi vyslúžila jeho povesť jedného z najväčších intelektuálov amerického dôstojníckeho zboru. Jeho osobná knižnica predstavuje 7-tisíc zväzkov. Je slobodný a bezdetný.

Ďalšiu prezývku "zúrivý pes" získal za svoj bojový zápal. Velil jednotkám námornej pechoty počas operácie Púštna búrka v Iraku a špeciálnym silám počas operácie Trvalá sloboda v Afganistane.

Viedol napríklad prudké boje o irackú Fallúdžu v roku 2004 a je známy svojím drsným a kritizovaným vyhlásením z roku 2005: "Prídete do Afganistanu, narazíte na chlapov, ktorí päť rokov mlátili ženy okolo seba, pretože nechodili zahalené. Viete, takí chlapi rovnako nemajú odvahu. Takže je sakramentsky zábavné ich strieľať."

Cesta v armáde

Mattis sa do armády prihlásil hneď po strednej škole. Narodený 8. septembra 1950 v Pullmane v štáte Washington vyštudoval históriu na štátnej Centrálnej washingtonskej univerzite a v roku 1972 nastúpil do dôstojníckeho záložnického kurzu ROTC. Potom prešiel k námornej pechote.

V rokoch 2007 až 2009 bol šéfom spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu (ACT), v rokoch 2007 až 2010 riadil Veliteľstvo spoločných síl americkej armády (USJFCOM) v Norfolku. V rokoch 2010 až 2013 stál na čele veliteľstva ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM).

Po odchode z armády bol tento absolvent niekoľkých vojenských škôl a akadémií (vrátane Univerzity národnej obrany (NDU) vo Washingtone) členom predstavenstva zbrojárskeho koncernu General Dynamics a pôsobil v kontroverzný spoločnosti Theranos, ktorá sa zaoberala novátorskými krvnými testami a tento rok v septembri skončila.

V roku 2015 sa Mattis stal členom poradenského zboru neziskové organizácie Spirit of America, ktorá pomáha potrebným v Iraku, Afganistane a v Afrike.

Mattis je zapáleným historikom, ktorý študuje vojnové umenie amerických indiánov, samurajov alebo starovekých Sparťanov. Medzi vojakmi bol veľmi obľúbený vďaka svojmu priamemu vystupovaniu aj kvôli tomu, že aj k radovým vojakom sa vždy správal ako k seberovným. Dokázal sa za nich takisto vždy postaviť.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:43