Flickr/Dave Proffer
StoryEditor

Budú sa prepisovať atlasy. Štát v strednej Afrike vyhlásil druhé hlavné mesto

22.12.2018, 19:31
Autor:
TASRTASR
Nové politické hlavné mesto Burundi bude v Gitege.

Africký štát Burundi vyhlásil v sobotu za svoju novú politickú metropolu malé mesto Gitega nachádzajúce sa v strednej časti krajiny. Tento krok je v súlade s prezidentským sľubom spred desaťročia.

Doterajšie hlavné mesto Bujumbura na severovýchodnom pobreží jazera Tanganika bude v budúcnosti slúžiť výlučne ako ekonomické centrum krajiny, informuje tlačová agentúra AFP.

"Vláda práve prijala historický návrh zákona, na základe ktorého sa stáva z Gitegy politické hlavné mesto a z Bujumbury ekonomické hlavné mesto. Stretnutia kabinetu sa odteraz budú konať v Gitege, kde bude mať od začiatku nového roku svoje sídlo aj päť ministerstiev," oznámil na sociálnej sieti Twitter hovorca burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu.

Návrh zákona ešte musí schváliť parlament, kde má dominantné postavenie vládnuca strana.

Nkurunziza v roku 2007 sľúbil, že bude presadzovať presun hlavného politického mesta do Gitegy, ktorá má podľa neho v porovnaní s Bujumburou centrálnejšiu polohu. V Gitege žije 30-tisíc obyvateľov, kým v Bujumbure 1,2 milióna.

Gitega bolo v minulosti hlavným mestom burundskej monarchie a opozícia obviňuje Nkurunzizu z pokusu o jej symbolické obnovenie. Bujumbura je v súčasnosti považovaná za opozičnú baštu, kde prezident trávi stále menej času. Čína v tomto meste pritom nedávno vybudovala prezidentský palác za 20 miliónov dolárov.

Nkurunzizovo oznámenie z roku 2015, že sa hodlá uchádzať o tretie funkčné obdobie, vyvolalo ostré spory a násilie, ktoré si vyžiadalo najmenej 1200 mŕtvych. Prípad vyšetruje Medzinárodný trestný súd (ICC). Nkurunzizu ešte v tom istom roku opäť zvolili; jeho tretí mandát vyprší v roku 2020.

01 - Modified: 2020-06-09 16:58:02 - Feat.: - Title: Burundský prezident Pierre Nkurunziza zomrel na zlyhanie srdca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:04