Reuters
StoryEditor

Trump oznámil meno nového ministra obrany, označil ho za veľmi talentovaného človeka

23.12.2018, 17:12
Autor:
ČTKČTK
Novým šéfom Pentagonu bude Patrick Shanahan.

S príchodom nového roka bude Pentagon ako úradujúci šéf viesť doterajší námestník ministra obrany Patrick Shanahan. Na twitteri to dnes oznámil prezident Donald Trump.

Shanahan nahradí odchádzajúceho ministra Jamesa Mattisa, ktorý post opúšťa kvôli sporom s prezidentom ohľadom odchodu amerických vojakov zo Sýrie.

Trump označil Shanahana za "veľmi talentovaného" človeka. "Za Patrickom je dlhý zoznam úspechov" z pôsobenia na ministerstve a vo firme Boeing, napísal prezident.

Mattis vo štvrtok pri oznámení svojho odchodu povedal, že vo funkcii zostane do konca februára, aby zabezpečil hladké odovzdanie úradu.

Mattis v rezignačním liste okrem iného upozornil na nutnosť udržiavať spojenectvo a prejavovať svojim partnerom rešpekt. Oznámenie prezidenta Trumpa, že stiahne amerických vojakov zo Sýrie s odôvodnením, že tam bola organizácia Islamský štát (IS) porazená, bolo podľa médií pre ministra poslednou kvapkou.

Rozhodnutie Bieleho domu je tvrdou ranou pre hlavných spojencov USA proti IS v Sýrii - arabsko-kurdské milície. Náhla rezignácia šéfa Pentagónu znepokojila aj amerických spojencov v Európe a v Ázii. Rusko, ktoré v Sýrii bojuje na strane režimu, naopak Trumpov krok privítalo.

Trump dnes na twitteri oznámil, že o stiahnutí amerických vojsk zo Sýrie telefonicky hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Rozhovor, vraj dlhý a produktívny, sa týkal "pomalého a koordinovaného stiahnutia amerických vojakov z oblasti".

Šesťdesiatštyriročný Shanahan pôsobil od roku 1986 v spoločnosti Boeing vo vysokých manažérskych funkciách, v roku 2016 sa stal viceprezidentom spoločnosti. Do funkcie námestníka ministra obrany ho Senát schválil vlani v júli.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 21:33