Reuters
StoryEditor

Americkí vojaci sa stiahnu zo Sýrie. Rozkaz bol podpísaný

24.12.2018, 08:12
Autor:
ČTKČTK
Stiahnutie amerických síl zo Sýrie oznámil prezident Donald Trump v stredu 19. decembra s odôvodnením, že Islamský štát je tam už porazený.

Rozkaz na stiahnutie amerických síl zo Sýrie bol už podpísaný. Potvrdil to bez uvedenia podrobností hovorca Pentagonu, oznámila dnes agentúra AFP.

Očakáva sa, že sťahovanie začne počas nasledujúcich týždňov a zrejme niekoľko týždňov tiež potrvá. Ruská agentúra TASS poznamenala, že podľa amerických predstaviteľov by stiahnutie zo Sýrie malo trvať 60 až 100 dní.

Rozkaz podľa zdrojov americkej televízie CNN podpísal odchádzajúci minister obrany James Mattis a stanovuje, ako, kedy a odkiaľ sa Američania budú sťahovať. Zdroje sa ale zdržali podrobností. Amerických vojakov je v Sýrii podľa CNN asi 2600.

Stiahnutie amerických síl zo Sýrie oznámil prezident Donald Trump v stredu 19. decembra s odôvodnením, že Islamský štát je tam už porazený. To podľa CNN pre Mattisa predstavovalo poslednú pomyselnú kvapku k odstúpeniu. Mattisa vo funkcii nahradí už od začiatku roka jeho doterajší námestník Patrick Shanahan.

Trumpove rozhodnutie o stiahnutí zo Sýrie šokovalo aj niektorých amerických zákonodarcov a spojencov. Mnohí ho označili za zradu sýrskych Kurdov.

Francúzsko v reakcii na Trumpove rozhodnutie uviedlo, že plánuje v Sýrii vojensky pôsobiť aj naďalej a že Islamský štát bol síce oslabený, ale že je v Sýrii stále prítomný. "Veľmi hlboko ľutujem rozhodnutie (Spojených štátov) ohľadom Sýrie," uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Byť spojencami znamená bojovať bok po boku," dodal.

V nedeľu Trump oznámil, že o celej situácii hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Ako uviedol, mal s Erdoganom "dlhý a produktívny" telefonát, v ktorom diskutovali okrem iného o "pomalom a vysoko koordinovanom" sťahovaní amerických jednotiek zo Sýrie.

Následne americký prezident na twitteri dodal: "Turecký prezident Erdogan mi jasne povedal, že potlačia čokoľvek, čo zostalo z ISIS v Sýrii ... a on je mužom, ktorý to dokáže urobiť plus Turecko je" hneď za rohom ". Naši vojaci idú domov!"

Rozhodnutie o stiahnutí zo Sýrie bude mať vplyv na sýrskych Kurdov, ktorých doteraz Američania v Sýrii podporovali. Arabsko-sýrska koalícia, ktorá bojovala proti organizácii Islamský štát (IS) za podpory USA, už minulý týždeň oznámila, že ak v dôsledku rozhodnutia USA turecká armáda začne ofenzívu proti sýrskym Kurdom, bude pre nich ťažké udržať pod kontrolou väzňa z Islamského štátu. Je medzi nimi mnoho cudzincov vrátane bojovníkov aj ich rodín.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 03 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 04 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 05 - Modified: 2024-04-08 06:29:22 - Feat.: - Title: Najmenej 20 osôb prišlo o život v ozbrojených zrážkach v Sýrii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:27