45. prezident USA a osobnosť časopisu TIME za rok 2016. Donald Trump je v prezidentskom kresle už druhý rok a počas tohto obdobia prešiel mnohými krízami, ktoré sa týkali ako jeho osoby, tak aj zamestnancov a blízkych ľudí. V rámci svojej pozície prijal niekoľko kontroverzných opatrení, od rozdelenia rodín imigrantov na hraniciach až po obchodnú vojnu s Čínou.Reuters
StoryEditor

Trump blokuje financovanie federálnych úradov. Trvá na múre na hranici s Mexikom

26.12.2018, 11:14
Autor:
ČTKČTK
Trumpov spor s Kongresom ohľadom rozpočtu na ochranu hraníc spôsobil obmedzenia prevádzky niektorých inštitúcií.

Financovanie časti amerických federálnych úradov bude možné obnoviť, až keď zákonodarcovia odsúhlasia stavbu bariéry na hranici s Mexikom.

Takto sa v utorok vyjadril americký prezident Donald Trump, ktorého spor s Kongresom ohľadom rozpočtu na ochranu hraníc spôsobil obmedzenia prevádzky niektorých inštitúcií.

Trump trvá na múre

Peniaze im došli v noci na sobotu po tom, čo nebol schválený dočasný štátny rozpočet.

"Nemôžem vám povedať, kedy bude vláda zase fungovať. Môžem vám povedať, že nebude fungovať, kým nebudeme mať stenu alebo plot alebo ako by tomu chceli hovoriť," citovala agentúra AP Trumpov výrok, v ktorom vraj odkazuje na predstaviteľov Demokratickej strany, ktorí myšlienku múru na hranici s Mexikom odmietajú.

Prezident na stavbe múru trvá a žiada od Kongresu päť miliárd dolárov. Podľa neho ide o jediný spôsob, ako zastaviť aktivity pašerákov ľudí a drog. Sľub hraničného múru bol zároveň jedným z ústredných prvkov Trumpovej prezidentskej kampane.

Poslanci ale financie na múr nepridelili a prezident na oplátku odmieta schváliť financovanie chodu vlády. Podľa AP sa krízový stav dotýka ministerstiev a ďalších orgánov, ktoré tvoria asi štvrtinu federálnej vlády. Tieto úrady zamestnávajú viac ako 800-tisíc ľudí, ktorí si budú musieť na výplaty počkať najmenej do doby, keď bude financovanie obnovené.

Spor ohľadne rozpočtu

Trump v noci v príspevku na Twitteri, v ktorom Američanom zaželal veselé Vianoce, tiež uviedol, že Spojeným štátom sa darí veľmi dobre. Novinárom v Oválnej pracovni v utorok tvrdil, že mnoho štátnych zamestnancov ho vyzýva, aby v spore s Kongresom vytrval, kým peniaze na múr nedostane. "Títo federálna pracovníci múr chcú. Jediný, kto ju nechce, sú demokrati," povedal, pričom podľa AP nerozviedol, ako mu štátni zamestnanci svoje názory oznámili.

Trump kvôli sporu ohľadom rozpočtu pred Vianocami neodletel na svoje floridské letovisko Mar-a-Lago, ako mal v pláne, a sviatky trávi v Bielom dome. Rokovania o východisku z krízy zrejme budú môcť začať až vo štvrtok, úradujúci personálny šéf Bieleho domu Mick Mulvaney sa ale cez víkend nechal počuť, že problémy s financovaním verejnej správy sa pravdepodobne do konca roka nevyriešia.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:00