Reuters
StoryEditor

Americké úrady sú presvedčené, že pri úmrtí detí migrantov nezlyhali

30.12.2018, 18:14
Autor:
ČTKČTK
Demokrati sa bránia Trumpovým obvineniam.

Americký Úrad colnej a hraničnej ochrany (CBP) urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa postaral o dve guatemalské deti, ktoré boli v starostlivosti tejto inštitúcie a v decembri zomreli pri južnej hranici Spojených štátov.

Povedal to dnes riaditeľ CBP Kevin McAleenan, informovala agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump v sobotu obvinil zo smrti oboch detí demokratov a ich imigračnú politiku.

​Podľa McAleenana naposledy dieťa, ktoré bolo v starostlivosti CBP, zomrelo pred viac ako desiatimi rokmi. Aktuálne smrť dvoch guatemalských detí označil za "absolútne zničujúcu".

Sedemročná Jakelin Caalová Maquinová zomrela 8. decembra v Novom Mexiku a osemročný Felipe Gómez Alonzo na Štedrý deň v Texase.

Obe deti pochádzali z Guatemaly a boli spolu so svojimi rodičmi zadržané pri pokuse dostať sa nelegálne cez hranicu s Mexikom do USA. Úrady zatiaľ nezverejnili príčinu ich smrti.

"Akonáhle sa u týchto detí prejavili symptómy choroby, urobili naši zamestnanci všetko, čo mohli, aby zachránili ich životy," zdôraznil dnes McAleenan. Jeho úrad po smrti malého Felipeho nariadil preveriť zdravotný stav všetkých detí migrantov, ktoré zadržiava, zvlášť tých mladších ako desiatich rokov.

Podľa McAleenana sa v posledných mesiacoch zvyšuje počet rodín s deťmi, ktoré nelegálne prekračujú hranicu USA s Mexikom. V decembri tvorili podľa neho rodiny s deťmi 65 percent všetkých migrantov, ktorí prenikli z juhu do Spojených štátov.

Riaditeľ CBP vyzval, aby riešenie "krízy" na južnej hranici bolo mnohostranné. Okrem lepšej ostrahy hranica je podľa neho nutné investovať aj do krajín Strednej Ameriky, odkiaľ väčšina migrantov pochádza. Prezident Trump pritom pred časom pohrozil, že rozvojovú pomoc Salvádoru, Guatemale a Hondurasu zastaví.

Trump už v sobotu na twitteri napísal, že za smrť detí či akéhokoľvek iného migranta na hranici Spojených štátov sú zodpovední výhradne demokrati a ich imigračná politika.

Situáciu na južnej hranici by podľa neho vyriešil múr, ktorú chce vybudovať a o ktorého financovaní sa s demokratmi sporí. Tento spor od 22. decembra čiastočne ochromil federálne úrady. Riešenie americké médiá očakávajú až v januári.

Demokrati Trumpove tweety dnes kritizovali. "Zjavne pre vás nie je nič príliš nízke alebo kruté. Kolektívne novoročné želanie: v záujme tejto krajiny toho už môžete nechať," napísala senátorka Mazie Hironová.

"Zneuctil ste Jakelininu pamiatku a znovu traumatizuje jej rodinu tým, že šírite lži o tom, ako zomrela," vyčítal Trumpovi texaský kongresman Joaquin Castro.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:12