Reuters
StoryEditor

V Belehrade vyšlo proti prezidentovi do ulíc 15-tisíc Srbov

05.01.2019, 21:19
Autor:
TASRTASR
Z ampliónov sa ozývali nahrávky nesplnených prísľubov prezidenta, sprevádzané zvukom tisícov píšťaliek a vuvuzel.

Tisíce ľudí vyšli v sobotu už piaty týždeň po sebe do ulíc srbskej metropoly Belehrad, aby protestovali proti prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktorého obviňujú z nedemokratických metód vládnutia. Informovala o tom agentúra DPA.

Centrom mesta pochodovalo približne 15-tisíc ľudí, ktorí sa zastavili pred sídlom verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti RTS. Z ampliónov sa ozývali nahrávky nesplnených prísľubov prezidenta, sprevádzané zvukom tisícov píšťaliek a vuvuzel. Jedna skupina protestujúcich roztiahla transparent vyhlasujúci: "Začalo sa to."

Pokračujúca séria protestov sa začala po tom, ako opozičného politika Borka Stefanoviča v novembri zbili násilníci pred politickým mítingom v meste Kruševac. Opozícia pripisuje vinu za udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou stranou.

Vučič vyhlásil, že neustúpi ani jedinej požiadavke, "ani ak by vás bolo päť miliónov". Organizátorov to podnietilo k tomu, že za nové heslo protestov si vybrali "Jeden z piatich miliónov".

Protestné hnutie, ktoré nemá priame politické väzby, podporuje ho však opozícia, sa medzičasom rozšírilo o kritiku korupcie a potláčania slobody médií.

Vučič má oficiálne obmedzené právomoci, v skutočnosti však práve on vedie vládu aj po tom, ako sa v roku 2017 stal prezidentom po tom, ako pôsobil na premiérskom poste. Jeho Srbská pokroková strana zvíťazila v troch voľbách od roku 2012. Opozícia je medzičasom oslabená vnútornou rivalitou, korupčnými škandálmi i malým priestorom v štátnych a provládnych médiách, približuje DPA.

Bývalý srbský ultranacionalista Vučič dnes deklaruje, že chce reformovať Srbsko a priviesť ho do Európskej únie. Obvinenia opozície z obmedzovania demokratických slobôd odmieta.

Európsky parlament vo svojej nedávnej správe venovanej Srbsku dôrazne vyzval Belehrad, aby zlepšil situáciu v oblasti slobody prejavu a slobody médií.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:02