Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump navštívi hranicu s Mexikom. Chystá sa aj prehovoriť k národu

07.01.2019, 20:34
Autor:
ČTKČTK
Hovoriť má práve o kríze na hraniciach s južným susedom Spojených štátov.

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok vydá na juh krajiny, aby sa osobne presvedčil o situácii na americko-mexickej hranici.

Cestu, ktorá sa uskutoční v atmosfére tvrdých sporov o financovaní hraničného múru, dnes oznámila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Trump sa podľa nej chce stretnúť s ľuďmi, ktorí na "frontovej línii" obhajujú národnú bezpečnosť USA a čelia humanitárnej kríze.

Na twitteri potom Trump ohlásil, že v utorok večer miestneho času (v stredu 03:00 SEČ) k Američanom prehovorí o kríze na hraniciach s Mexikom. "S potešením oznamujem, že prednesiem prejav k národu o humanitárnej a národno-bezpečnostnej kríze na našej južnej hranici," napísal prezident.

Múr, ktorého vybudovanie bolo jedným z hlavných Trumpových sľubov v prezidentskej kampani, sa od decembra stal dôvodom krízového stavu vo financovaní asi tretiny amerických ministerstiev a vládnych úradov.

Prezident žiada vyše päť miliárd dolárov na jeho stavbu, čo demokrati novo ovládajúci dolnú komoru Kongresu odmietajú. Trump sa svojich oponentov pokúsil potrestať tým, že odmietol uvoľniť peniaze na financovanie vlády, ktorej časť je tak tretí týždeň bez prostriedkov.

Biely dom ani jeho demokratickí rivali zatiaľ nejavia ochotu k ústupkom, napísala dnes agentúra AP. Objavujú sa správy, že demokratickí poslanci chcú v Snemovni reprezentantov presadzovať čiastkové návrhy zákonov, ktoré by financovanie jednotlivých vládnych úradov postupne uvoľnili. Začať vraj chcú ministerstvom financií.

Hoci v Senáte, ktorý ovládajú republikáni, návrh nemôže prejsť, vytvorí tento postup podľa komentátorov ďalší tlak na tábor Trumpových spolustraníkov, medzi ktorými sa už objavujú slabé miesta.

Republikánska senátorka Susan Collinsová napríklad vyzvala šéfa republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella, aby návrh demokratov vypočul.

Ďalší výplatný termín pre zhruba 800-tisíc ľudí, ktorých sa zablokovanie financií týka, je tento piatok. Ak sa podľa úradujúceho personálneho šéfa Bieleho domu Micka Mulvaneyho situácia do utorka nevyrieši, nedostanú títo štátni zamestnanci nič.

Trump dal minulý týždeň najavo, že môže v krajine vyhlásiť stav núdze a bariéru vybudovať bez súhlasu zákonodarcov. Takéto rozhodnutie by ale podľa právnych expertov nepochybne vyvolalo lavínu žalôb.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:59