Reuters
StoryEditor

Trump otočil, na hraniciach s Mexikom už nepožaduje múr. Stačí mu oceľová bariéra

09.01.2019, 06:03
Autor:
ČTKČTK
Sumu takmer šesť miliárd dolárov na výstavbu požaduje aj naďalej.

Americký prezident Donald Trump v utorok (dnes ráno SEČ) v televíznom prejave vyhlásil, že "na žiadosť demokratov" súhlasí s tým, že južnej hranici USA s Mexikom nebude chrániť betónový múr, ale oceľová bariéra. Na sume 5,7 miliardy dolárov pre jej financovanie šéf Bieleho domu trvá.

Trumpov prejav národu:

Trump v zhruba deväťminútovom prejave vykreslil v čiernych farbách "absolútne kritickú situáciu" na hraniciach, ktorá podľa neho vyústila v bezpečnostnú a humanitárnu krízu.

Prezident vyzval opozičných demokratov, aby sa s ním v Bielom dome stretli na rokovaní, pretože "nečinnosť politikov je nemorálna".

Stav núdze nespomínal

Vyhlásenie stavu núdze, o ktorom niektoré médiá špekulovali, jeho prejav však neobsahoval. Podľa televízie CNN poradcovia prezidenta od takého kroku odrádzali, pretože podľa nich nemá v terajšej situácii oporu v zákonoch.

Stav núdze, ktorý by hlave štátu umožnil uvoľniť financie na stavbu steny bez súhlasu zákonodarcov a obísť tak ústavné právo Kongresu na kontrolu federálnych výdavkov, by podľa všeobecnej mienky vyvolal vlnu žalôb.

Prejav pre politikov

Trumpov prejav, vysielaný v hlavnom večernom vysielacom čase, nebol zjavne určený len americkej verejnosti, ale najmä demokratom, ktorí sa stavbe hraničného múru usilovne bránia.

Prezident sa zároveň snažil zmobilizovať republikánskych zákonodarcov, ktorí sa obávajú negatívnej reakcie Američanov na zablokovanie vládnych financií vyvolané sporom o stenu.

V jeho dôsledku sa dostali do ťažkej situácie státisíce rodín amerických štátnych zamestnancov, ktorí sú už tretí týždeň bez mzdy.

Prejav, prvý priamo prenášaný z Oválnej pracovne Bieleho domu od Tumpovho nástupu do funkcie, vysielali všetky hlavné americké celoplošné televízie.

Trump v ňom povedal, že prestupná hranica nie je schopná zabrániť prenikaniu ilegálnych migrantov, pašerákov drog a zločincov z Mexika do Spojených štátov. Každý občan by podľa neho mal vyzval Kongres, aby prezidentský návrh na posilnenie hraničného dozoru schválil.

Demokrati reagovali

Na prezidentov prejav v televízii bezprostredne nadviazali reakcie čelných politikov Demokratickej strany. Šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vyhlásila, že "ľudia stojaci na hraniciach nie sú bezpečnostnou hrozbou, ale humanitárnou výzvou".

Povedala, že "prezident Trump nesmie držať amerických občanov ako rukojemníkov, musí skoncovať s vyrábaním krízy a musí uvoľniť peniaze na financovanie vlády".

Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer označil stavbu múru za neúčinný a zbytočný projekt. Obvinil Trumpa, že "šíri strach a zakrýva chaos vo vlastnej vláde".

Podľa kritikov prezidenta by účinok hraničného múru bol sporný. V roku 2018 bolo na hraniciach s Mexikom zadržaných 400-tisíc ľudí, čo je výrazne menej ako na prelome storočí, kedy počty pokusov o ilegálny prechod dosahovali každoročne milióna.

Väčšina cudzincov, ktorí v USA žijú bez platných dokladov, navyše podľa štatistík neprenikla na územie Spojených štátov ilegálne. Títo ľudia pricestovali s platným vízom, ale po vypršaní jeho platnosti v krajine zostali.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:37