StoryEditor

Kto je kto

18.07.2006, 00:00

Sýria -- je hlavným podporovateľom Hizballáhu. Damask otvorene podporuje akcie Hizballáhu, čím si chce udržať vplyv v Libanone. Sýria dlho vystupovala ako ochranca Libanonu, v krajine však presadzovala svoje záujmy a sýrske vojská definitívne opustili územie svojho menšieho suseda až v roku 2004 po masových protestoch Libanončanov. Podľa izraelských zdrojov boli rakety, ktoré dopadli na mesto Haifa, kde zabili deväť ľudí, vyrobené v Sýrii.
Jordánsko -- je najumiernenejším susedom Izraela, jeho vojenskú operáciu v Libanone však ostro odsúdilo. Podporil vyhlásenie Ligy arabských štátov, ktoré žiada okamžité ukončenie izraelskej ofenzívy. Neoficiálne obvinilo zo zodpovednosti za eskaláciu konfliktu aj Hizballáh.
Saudská Arábia -- odsúdila izraelskú vojenskú akciu, no zároveň ako jediný arabský štát otvorene kritizovala útoky Hizballáhu aj Irán za jeho podporu extrémistického hnutia.
Egypt -- na Blízkom východe tradične pôsobí ako sprostredkovateľ rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vyjadril nespokojnosť s neochotou Izraela vymeniť unesených vojakov v Libanone a Palestíne za arabských väzňov v Izraeli.
Irán -- je spojencom a zakladateľom Hizballáhu. Podporuje ho podľa Izraela nielen slovne, ale aj zbraňami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:02