StoryEditor

V Británii obžalovali ďalších podozrivých z terorizmu

31.08.2006, 00:00

Britská prokuratúra obžalovala ďalších troch podozrivých z prípravy prekazených teroristických útokov na lietadlá z Londýna do Spojených štátov. Obvinili ich z plánovania vraždy a pripravovania teroristických útokov. Počet obžalovaných sa tak zvýšil už na pätnásť. Z 25 zadržaných v súvislosti s prípravou útokov polícia zatiaľ prepustila na slobodu piatich a zvyšných piatich mohla podľa britského práva vypočúvať do včera. Podľa britských protiteroristických zákonov podozriví môžu byť zadržiavaní 28 dní bez toho, aby boli obžalovaní.
Troch obžalovaných, Nabíla Husajna, Mohameda Jasara Gulzára and Mohameda Šamína Uddina, predviedli včera pred westminsterský trestný súd. Spolu s ďalšími teraz už ôsmimi obvinenými čelia najzávažnejšiemu obvineniu z plánovania vraždy a teroristického útoku. Ďalší traja sú obvinení zo zadržiavania informácií a jeden mladistvý z vlastníctva vecí potrebných na prípravu teroristického útoku.
Britské orgány 10. augusta zatkli 24 osôb v súvislosti s údajným teroristickým plánom, ktorého cieľom boli lietadlá smerujúce do Spojených štátov amerických. Zároveň vyhlásili najvyšší, "kritický" stupeň ohrozenia, čo vyvolalo sprísnenie bezpečnostných opatrení na britských letiskách. Mnohé z obmedzení pre cestujúcich zostávajú v platnosti napriek tomu, že úroveň ohrozenia v Británii medzitým opäť znížili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:35