StoryEditor

Aký bude vývoj?

16.09.2005, 00:00
Autor:
(bo)(bo)

Najpravdepodobnejšie scenáre
CDU/CSU a SPD
- hlavným partnerom v koalícii budú podľa výsledkov volieb kresťanské únie a kancelárkou bude Angela Merkelová. No pre veľké animozity a tradičnú rivalitu bude táto veľká koalícia veľmi krehká a Gerhard Schröder by v prípade vymenovania Merkelovej zrejme odišiel z politiky.
CDU/CSU a FDP - táto koalícia je istá, ak sa úniám a liberálom podarí získať nadpolovičnú väčšinu v parlamente, problémy môže mať koalícia pri daňovej politike (FDP je proti zvýšeniu dane z pridanej hodnoty). Táto koalícia stabilne vládla 16 rokov do roku 1998.

Menej pravdepodobné scenáre
Ďalšie voľby
- scenár, o ktorom sa v tichosti začína hovoriť, ak nedosiahnu CDU/CSU a FDP nadpolovičnú väčšinu. Únie by tak chceli predísť možnej stagnácii a príliš krehkej koalícii.
SPD a CDU/CSU - túto koalíciu by najradšej videl kancelár Gerhard Schröder, keďže SPD by bola dôležitejším partnerom a on by zostal spolkovým kancelárom. Je však nepravdepodobné, že by únie na takýto scenár veľkej koalície pristúpili.
SPD, Zelení a FDP - túto koalíciu podľa farieb strán - červená, zelená a žltá - politológovia nazývajú semaforová koalícia. Zatiaľ sú s ňou skúsenosti iba na úrovni spolkových krajín. Jej advokátom v SPD je premiér Dolného Saska Sigmat Gabriel, prekážkou je najmä veľká nevraživosť medzi Zelenými a liberálmi.
SPD, Zelení a Linkspartei - scenár červeno-červeno-zelenej koalície odmietajú pred voľbami lídri všetkých strán. Keďže lídrom Linkspartei je odpadlík z SPD Oskar Lafontaine, jeho spolupráca so Schröderom je málo pravdepodobná, nie príliš atraktívna je aj nálepka postkomunizmu na Linkspartei.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 04:08