Thomson Reuters Foundation / Reuters / Zeina Alhoujeyri
StoryEditor

„Potrebujem prikrývku.“ Búrka v Libanone masívne zasiahla utečenecké tábory

11.01.2019, 17:20
Utečenci sa kvôli zimnej búrke nemajú čím zahriať, osemročná Sýrčanka prišla o život.

Libanonom sa päť dní preháňala silná búrka, na krajinu dopadlo veľké množstvo dažďa a snehu. Postihla tiež sýrskych utečencov v táboroch vo východných a severných oblastiach. Podľa správy agentúry AP prišlo o život osemročné dievča zo Sýrie, ktoré spadlo do vody. Utečenci, ktorých pred extrémnym počasím chránia iba stany, boli voči búrke najzraniteľnejší. Hoci tá sa v stredu oficiálne skončila, libanonské úrady včera upozornili, že cez víkend zrejme príde ďalšia.

Búrka Norma začala vyvádzať v sobotu. Vo vyšších polohách Libanonu napadlo mnoho snehu. Meter snehu pokrývalo diaľnicu medzi Bejrútom a Damaskom, museli ju preto uzavrieť. Ďalšie oblasti museli čeliť silným dažďom, záplavám a nárazovému vetru.

Podľa Organizácie spojených národov zasiahla búrka 151 táborov, v ktorých žijú sýrski utečenci. Priamo zasiahla 11-tisíc utečencov a ďalším 70-tisícom hrozilo nebezpečenstvo. Do Libanonu pred vojnou vo svojej vlasti utieklo približne 1,5 milióna Sýrčanov. V údolí Bikáa na východe Libanonu voda odniesla stany tisícov utečencov, inde stany zapadli snehom.

V meste Minja na severe Libanonu ráno našli telo osemročnej Sýrčanky, ktorú hľadali od utorka. Utečenecké deti podľa dobročinnej organizácie Save the Children búrka odsúdila na mrznutie v snehu, starší majú s búrkou taktiež problémy. „Potrebujem prikrývku,“ hovorí trasúci sa 60-ročný utečenec Mahmoud Hakouk. „Prisahám Bohu, že nemám dosť peňazí, aby som si kúpil chlieb,“ povedal Hakouk organizácii Thomson Reuters Foundation.

V Arsále na severovýchode Libanonu utečenci začali páliť aj svoje oblečenie, pretože im došlo iné palivo. „Nemáme čím topiť, ľudia trhajú šaty, pália plasty, čokoľvek, čo ich môže zahriať. Je to najhoršia situácia, akú sme za roky zažili,“ povedal agentúre Reuters utečenec Abdalláh Mukdah, ktorý je správcom tábora so stanmi ležiaceho blízko pohraničných hôr.

„Sú zablokované cesty, volali sme záchranku, ale nemohli prísť,“ povedal Mukdah. Voda z niektorých stanov odplavila matrace a ľudia sa museli sťahovať k susedom. Sú medzi nimi chorí i starší ľudia. Už teraz v niektorých stanoch žili aj tri rodiny spoločne. „Ten sneh a zima nemajú zľutovanie,“ povedal Mukdah.

Do pomoci sa zapojili mnohé medzinárodné neziskové organizácie, medzi nimi aj Človek v ohrození. „Prvých 5-tisíc eur na pomoc ľuďom v táboroch Shatila a Arsaal, a v meste Saida, poputuje zo zdrojov od pravidelných darcov z Klubu priateľov Človeka v ohrození. Financie sa použijú na nákup ohrievačov, paliva do ohrievačov, stanov ale aj potravín a ďalších súrnych potrieb,“ upresňuje riaditeľ organizácie Braňo Tichý.

Autorka je študentkou kurzu Globálna rozvojová žurnalistika, ktorý je realizovaný v rámci európskeho projektu People between the Lines.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:07