Reuters
StoryEditor

Vojnová veteránka a hinduistka z Havaja chce byť prvou prezidentkou USA

13.01.2019, 07:17
Autor:
ČTKČTK
Kandidatúru ohlásila v interview na stanici CNN.

Členka amerického Kongresu za štát Havaj Tulsi Gabbardová sa bude uchádzať o nomináciu Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov v roku 2020.

Kandidatúru ohlásila v interview na stanici CNN. Veteránka z vojny v Iraku patrí skôr k liberálnemu krídlu strany, uviedla dnes agentúra AP.

Tridsaťsedemročná Gabbardová je prvým hinduistickým zákonodarcom zvoleným do Kongresu a tiež jeho prvým členom narodeným na území Americkej Samoy.

"Otázky vojny a mieru"

Do školy chodila v štátoch New Hampshire a Iowa. Napísala pamäte, ktoré majú vyjsť v máji. V centre jej kampane budú stáť "otázky vojny a mieru".

Gabbardová, ktorá je u demokratov populárna najmä medzi liberálmi, sa pripojí k predpokladanému dlhému pelotónu kandidátov tejto strany na prezidentskú funkciu.

Elizabeth Warrenová z Massachusetts vytvorila výbor, s ktorého pomocou chce zistiť, či sa bude môcť v roku 2020 o úrad šéfky Bieleho domu uchádzať. Teraz je na turné po tých štátoch únie, kde sa budú demokratické primárky konať ako prvé.

Prvý hispánsky prezident

Do boja o Biely dom sa v sobotu oficiálne prihlásil aj niekdajší minister bytovej výstavby vo vláde Baracka Obamu Julian Castro.

"Je čas na nového vodcu, je čas na novú energiu a je čas znovu sa zasadiť o to, aby mali všetci Američania rovnaké príležitosti, ktoré som dostal ja," vyhlásil v San Antoniu 44-ročný vnuk prisťahovalcov, ktorí prišli do USA z Mexika.

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová, newjerseyský senátor Cory Booker, newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová, senátor za Vermont Bernie Sanders a tiež bývalý viceprezident Joe Biden kandidatúru ešte len zvažujú. Očakáva sa, že svoje rozhodnutie oznámia v nadchádzajúcich týždňoch.

Kandidatúra Gabbardovej sa nezaobíde bez kontroverzií. V roku 2016 totiž politička vzbudila nevôľu medzi demokratmi, keď sa stretla s prezidentom Donaldom Trumpom v čase medzi jeho zvolením a nástupom do funkcie.

Pohoršenie spolustraníkov vyvolala aj jej tajná cesta do Sýrie, kde sa stretla s prezidentom Assadom, ktorý je obvinený z vojnových zločinov a genocídy.

Vyjadrila pochybnosť, či bol Asad zodpovedný za chemický útok proti civilnému obyvateľstvu, ktorý zabil desiatky ľudí a ktorý prinútil Spojené štáty zaútočiť na sýrskej leteckej základne.

Gabbardová povedala, že svoje cesty neľutuje a že považuje za dôležité stretnúť sa s protivníkmi, ak "úprimne presadzujete mier".

Gabbardová bola jednou z popredných členov Kongresu, ktorá podporovala Sandersa v jeho kandidatúre proti Hillary Clintonovej v demokratických primárkach v roku 2016.

01 - Modified: 2023-12-04 23:05:00 - Feat.: - Title: Americká ikona JFK: Populárny prezident v detstve takmer podľahol ťažkej chorobe, nikdy už celkom nevyzdravel 02 - Modified: 2023-11-23 05:55:01 - Feat.: - Title: Máte pravdu, v Dallase ma naozaj majú radi, usmieval sa Kennedy. O niekoľko sekúnd ho zasiahla prvá strela 03 - Modified: 2023-06-08 07:35:00 - Feat.: - Title: Sen Roberta Kennedyho o Bielom dome ukončil atentát, vrah naňho strieľal v hotelovej kuchyni 04 - Modified: 2023-04-05 11:00:17 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Nedôveryhodný svedok, nedávny precedens. Obžaloba Trumpa stojí na vode 05 - Modified: 2023-04-04 20:30:00 - Feat.: - Title: Či je umelá inteligencia nebezpečná, sa ešte ukáže, tvrdí Biden
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:00