Youtube
StoryEditor

Komik ukrajinským prezidentom? Umelec ohrozuje Porošenka aj Tymošenkovú

13.01.2019, 19:02
Autor:
zazzazČTKČTK
Svoju kandidatúru oznámil Zelenskij doslova na konci roka 2018 krátko pred polnocou v televíznej stanici 1 + 1.

Novým ukrajinským prezidentom by sa mohol stať televízny komik Vladimir Zelenskij. Potom, čo oznámil svoju kandidatúru, jeho podpora v predvolebných prieskumoch stále rastie.

Vo voľbách opäť kandiduje aj existujúci prezident Peter Porošenko aj bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Svoju kandidatúru oznámil Zelenskij doslova na konci roka 2018 krátko pred polnocou v televíznej stanici 1 + 1. Oznámenie herca a komika, že chce kandidovať na prezidenta, okorenilo v krajine nevýraznú prezidentskú kampaň.

Jeho podpora nečakane rastie a podľa posledných predvolebných prieskumov by Zelenskij mohol byť konkurentom ako bývalej premiérke Tymošenkovej, tak existujúcej hlave štátu Petrovi Porošenkovi.

V prieskumoch vedie

V niektorých oblastiach dokonca v prieskumoch vedie, píše denník Ukrajinská pravda. Ukrajinci budú voliť hlavu štátu 31. marca.

Prieskumy ukrajinskej neziskovej organizácie Deminiciatyv ukázali, že Zelenskij by mohol poraziť Porošenka v pomere hlasov 22 ku 17 percentám. V prípadnom druhom kole by mohol poraziť aj Tymošenkovú, hlas by mu dalo najmenej 20 až 21 percent respondentov.

Herecká kariéra

Pôdu pre prezidentskú kampaň si pritom zabávač podľa denníka pripravil už v roku 2015 v populárnom seriáli Sluha národa, ktorého tretiu sériu odvysiela televízia na jar. Zelenskij v ňom stvárnil učiteľa dejepisu, ktorý náhodou vyhrá prezidentské voľby, úlohy sa ujme a začne presadzovať sériu reforiem.

Ukrajinský denník pripomenul, že v niektorých európskych štátoch sa známi zabávači a herci v politike už presadili.

Za príklad dáva islandského herca Jóna Gnarra, ktorý sa v roku 2010 stal starostom islandskej metropoly Reykjavík, alebo talianske Hnutie piatich hviezd, ktoré v roku 2009 založil komik Beppe Grillo a ktoré z vlaňajších parlamentných volieb vyšlo ako najsilnejšia jednotlivá strana.

Vyvoláva množstvo otázok

Kandidatúra Zelenskijho vyvoláva napriek tomu množstvo otázok. Nejasný je napríklad jeho vzťah s vplyvným ukrajinským oligarchom Ihorom Kolomojským, ktorý sa v roku 2015 nepohodol s Kyjevskou vládou.

Podľa denníka práve Kolomojskyj je strojcom Zelenskyjho kandidatúry, financovať sa ju ale zrejme zatiaľ nechystá. Využiť by napriek tomu mohol komika k riešeniu vlastných sporov s Porošenkom.

Zelenskijho údajne podporujú aj niektorí činitelia z prezidentovej frakcie Blok Petra Porošenka, ktorým sa nepáčia politické rozhodnutia terajšieho prezidenta, aj ďalšie vplyvné osoby. Porošenko nevyhovuje mnohým ukrajinským boháčom, jeho oponentke Tymošenkovej naproti tomu nedôverujú, píše ukrajinský denník.

01 - Modified: 2024-04-26 13:23:24 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:28