StoryEditor

Nezlomná Mayová odolala. V parlamente to počas jej odvolávania vrelo

16.01.2019, 17:30
Autor:
TASRTASRredred
Britská premiérka zostáva vo funkcii. Podporilo ju 325 poslancov.

Britská premiérka Theresa Mayová prežila v stredu večer hlasovanie o nedôvere v Dolnej snemovni parlamentu, ktoré inicioval vodca opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Informovala o tom BBC.

Proti vysloveniu nedôvery premiérke hlasovalo 325 poslancov, za ich bolo 306.

Hlasovanie o nedôvere inicioval Corbyn po utorňajšom hlasovaní Dolnej snemovne o dohode o odchode Británie z Európskej únie, ktoré Mayovej vláda vyrokovala v Bruseli. Poslanci dohodu jednoznačne odmietli, keď za jej schválenie hlasovalo len 202 členov snemovne, pričom 432 bolo proti.

Vodca labouristov v stredajšej rozprave k návrhu na vyslovenie nedôvery vyzval Mayovú, aby odstúpila s tým, že po takom debakli, aký v utorok utrpela, by to na jej mieste urobil každý jej predchodca.

Hlasovanie o nedôvere vláde v britskom parlamente bolo naposledy úspešné v roku 1979, keď v ňom o jeden hlas na návrh vtedajšej vodkyne konzervatívnej opozície Margaret Thatcherovej neuspel vtedajší labouristický premiér James Callaghan. Za vyslovenie nedôvery Callaghanovi vtedy hlasovalo 311 poslancov, proti ich bolo 310

Odvolávanie Mayovej 20:54 Britský parlament ukončil zasadnutie Poslanci rozchádzajú. Predseda snemovne už ukončil zasadnutie s tým, že kabinet premiérky Therese Mayovej sa teší dôvere. 20:45 Lajčák o brexite Európska únia v súvislosti s tzv. brexitom jasne hovorí, že teraz je loptička na britskej strane, a tá musí prísť s tým, čo chce. V reakcii na odmietnutie dohody o odchode z Európskej únie britským parlamentom to v stredu počas návštevy Ukrajiny povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. 20:27 Mayová začne rokovania Komplikovanú situáciu okolo brexitu chce premiérka Theresa Mayová vyriešiť debatou s poslancami. Ak rokovania s odporcami brexitovej dohody prinesú ovocie, vláda výsledok predstaví , oznámila v stredu Mayová poslancom.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zdroj: TASR/AP
20:20 Nezlomná Mayová to ustála Britská premiérka Theresa Mayová zostáva vo funkcii, svoje odvolávanie ustála. Pre pokračovanie súčasnej vlády hlasovalo 325 poslancov. 20:18 Sčítanie hlasov sa skončilo. O chvíľku padne verdikt. 20:03 V parlamente to vrie Práve hovoria poslední rečníci. Na rade je minister životného prostredia Michael Gove. Útočí na predsedu opozície Jeremyho Corbyna, ktorý podľa neho nemá na to, aby viedol vládu Jej Veličenstva. V parlamente to tesne pred hlasovaním vrie. 20:02 "Premiérka bez zmien" Premiérka sa podľa opozície snažila ignorovať všetkých. Krajina je rozdelená a bez nádeje. Rasizmus, triedne delenie, chudoba. To všetko zavinila podľa opozície premiérka Mayová, ktorej poslanec Watson dal práve prezývku "premiérka bez zmien". "Práve preto potrebujeme voľby," zakončil poslanec Labouristickej strany. 19:50 Schyľuje sa k hlasovaniu Sála dolnej snemovne britského parlamentu sa naplnila. Slovo poslanec Labouristickej strany Tom Watson, ktorý ostro kritizuje premiérku Theresu Mayovú. "Otázkou dnes zostáva, aby táto premiérka, ktorá zlyhala, mala ísť znova žobrať do Bruselu o ďalšiu dohodu," útočí Watson. 19:31 Hlasovanie by malo byť formalitou Predsedníčka Demokratickej unionistickej strany sa pre BBC vyjadrila, že vysloví dnes vláde premiérky Mayovej podporu v hlasovaní o nedôvere. Pre vládu budú hlasovať aj poslanci Konzervatívnej strany. Hlasovanie by tak malo byť len formalitou. 19:08 Poslanec Davies žiada nové refrendum a voľby Poslanec Geraint Davies z Labouristickej strany práve uviedol, že by bol radšej, keby nedošlo k brexitu. "Preto požadujem nové referendum a nové voľby," povedal. 18:55 Populizmus je cesta do slepej uličky Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie v politickej skupine európskych ľudovcov (EPP/EĽS), konštatoval, že chaos okolo brexitu sa prehlbuje, čo opäť dokazuje, že populizmus je cesta do slepej uličky. "Za každej situácie budem chrániť práva našich občanov a firiem, aj v prípade odchodu Británie bez dohody. Vzhľadom na naše obchodné väzby bude kľúčové udržanie zóny voľného obchodu," uviedol. 18:51 Európa je v neistote Utorňajšie hlasovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ uviedlo Európu do neistoty. 18:50 Mayová už má za sebou aj prejav počas jej odvolávania. 18:50 Mayová čelí odvolávaniu Britská premiérka Theresa Mayová čelí v parlamente odvolávaniu.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:26