StoryEditor

Kremeľ ustúpil pre dôchodcom

19.01.2005, 23:00

Mnohodňovými demonštrácia ruskí dôchodcovia nakoniec dosiahli časť toho, čo žiadali. "Fakticky sa im podarilo dosiahnuť zrušenia tzv. monetizácie sociálnych úľav," napísal ruský spravodajský server News.ru. Aspoň tej časti reformy, ktorá sa týkala zrušenia bezplatnej dopravy a vyvolala najväčšie protesty. Minister zdravotníctva a sociálneho rozvoja Michail Zurabov, ktorý má úpravy v kompetencii, odporučil regionálnym samosprávam, aby zachovali pre dôchodcov doterajší zvýhodnený režim na dopravu prinajmenšom ešte mesiac. Za ten čas by sa mali dohodnúť na ďalšom postupe.
Podľa prepočtu ruských analytikov prišlo tento rok v dôsledku reformy sociálnych úľav o výhody až 32 miliónov ľudí -- dôchodcov, invalidov a vojenských veteránov. Zodpovednosť za vyplácanie finančných kompenzácii, ktoré sa udeľujú namiesto doteraz "naturálnych" výhod, sa rozdelila medzi federálnu vládu a regionálne zastupiteľstvá.
"Regióny sa musia samy rozhodnúť, v akej forme budú riešiť otázku dopravy," odkázal minister financií Alexej Kudrin. Dodatočné finančné prostriedky z federálneho rozpočtu podľa servera News.ru gubernátorom nesľúbil a musia si poradiť sami. Kremeľ však našiel na kompenzácie a zvýšené dôchodky 3,5 miliardy dolárov, ktoré získa vďaka vysokým cenám ropy. Informovala stanica BBC. Gubernátori však už začali jeden po druhom vyhlasovať, že sa vracajú k zvýhodneným podmienkam dopravy pre dôchodcov a veteránov.
Pre prezidenta Vladimira Putina je to prvýkrát, čo proti nemu vystúpil národ. Podľa prieskumov verejnej mienky mu dôveruje len 36 percent Rusov, minulý rok to bolo až 58 percent. Pozorovatelia predpokladajú, že k súčasným protestom dôchodcov by sa mohli pridať aj študenti, ktorí tiež prišli o úľavy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:58