StoryEditor

Rast Číny dominuje Davosu

26.01.2006, 23:00

Ekonomický vzostup Číny je tento týždeň jednou z hlavných tém diskusií výročného zasadania Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose. Peking sľúbil, že bude pokračovať v politike liberalizácie kurzovej a menovej politiky. Tá bude súčasťou širších ekonomických reforiem a tento proces bude postupný. V Davose to včera povedal guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan.

Čína je pod tlakom USA a ďalších západných krajín, aby umožnila ďalší rast svojej meny. Jüan vlani po dvojpercentnej revalvácii stúpol asi o 2,5 percenta a podľa Američanov je to príliš málo. USA sa sťažujú, že umelo nízky kurz čínskej meny vedie k ich rekordne vysokému obchodnému deficitu s Čínou.
Na otázku, či Peking pásmo kolísania jüanu rozšíri, Čou odpovedal: "Viete, čínske ekonomické reformy sú postupné." Podľa neho má teraz čínska devízová politika dobré parametre, dokazuje to aj fakt, že susedné krajiny volia ako prostriedok výmeny v cezhraničnom obchode práve jüan.

Tohtoročné obmedzovanie ruských dodávok plynu do Európy vrhá pochybnosti na spoľahlivosť Ruska ako budúceho dodávateľa. EÚ by preto mala dospieť k dohode o lepšom zabezpečení dodávok, povedal v Davose poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Poľsko teraz skúma, aké kroky by mohlo podniknúť, aby si zabezpečilo dodávky z viacerých zdrojov. Okrem iného sa zvažuje vybudovanie terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu. Marcinkiewicz opäť vyzval Európsku úniu, aby pripravila dohodu o diverzifikácii dodávok ropy a plynu.

Rocker a politický aktivista Bono predstavil v Davose nový projekt, ktorý má získať ďalšie peniaze na boj proti aidsu i proti ďalším chorobám, predovšetkým v Afrike. Bono oznámil, že sa mu podarilo získať niekoľko významných firiem, ktoré uvedú na trh zvláštne "červené" rady svojich výrobkov. Výťažok z predaja týchto produktov čiastočne poputuje do Svetového fondu pre boj proti aidsu, tuberkulóze a malárii. Do projektu sa zapojili firmy ako American Express, Converse, Gap nebo Giorgio Armani a ich produkty označené červenými symbolmi zahrnú tričká, obuv, slnečné okuliare i zvláštne úverové karty.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:56