StoryEditor

V Maďarsku zvýšia sadzby DPH

28.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Maďarská vláda chce od septembra zvýšiť sadzby DPH z doterajších 20 na 23 % a strednej sadzby z 15 na 17 %. Informovalo o tom včera ministerstvo financií. V balíku fiškálnych opatrení, ktorý vláda prezentovala 10. júna, sa spomínalo len zvyšovanie strednej sadzby o 5 %. Odbory a zamestnávatelia vtedy protestovali. Navrhovali menej výrazné zvýšenie strednej sadzby a radšej chceli upraviť aj najvyššiu sadzbu DPH. Príjmy z DPH predstavujú najvyššiu príjmovú položku v štátnom rozpočte
Menej výrazným zvýšením oboch sadzieb DPH sa dosiahnu vyššie ročné príjmy do štátneho rozpočtu, pričom opatrenie postihne nižšie príjmové skupiny. Väčšina potravín a zemný plyn sú totiž v Maďarsku zdaňované strednou sadzbou DPH. V Maďarsku existujú tri sadzby DPH. Tretia, 5-percentná, je tzv. preferenčná. Napríklad zvýšenie 15-percentnej sadzby DPH o 1 % prinesie ročne približne 35 miliárd HUF, v prepočte vyše 4,8 miliardy SKK, kým zvýšenie 20-percentnej sadzby o 1 % prinesie podľa vládnych prepočtov ročne 45 miliárd HUF.
Súčasná ľavicová vláda od 1. januára tohto roku, pred aprílovými parlamentnými voľbami, znížila najvyššiu sadzbu DPH z 25 na 20 %. Tento krok, ktorý analytici považovali za politický, a nie odborný, značne zredukoval príjmy do štátneho rozpočtu a zvýšil už aj tak jeho vysoký deficit.
Viacerí pozorovatelia kritizujú zvyšovanie dane, DPH v Maďarsku bude od septembra v stredoeurópskom regióne najvyššia. Vláda navrhla zvýšenie strednej sadzby DPH pred dvoma týždňami v snahe ešte v tomto roku zvýšiť príjmy rozpočtu o 60 miliárd HUF a o ďalších 170 až 200 miliárd HUF v roku 2007.
Zvýšenie DPH nedávno schválili aj v Nemecku. Od januára 2007 stúpne zo 16 na 19 a znížená sedempercentná zostáva. V Čechách majú v súčasnosti dve sadzby -- päť a 19 percent. Vznikajúca vláda však chce iba jednu sadzbu DPH, a to rovnakú, aká by mala byť daň z príjmov. Presné číslo však v koaličnej zmluve nie je stanovené.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:00