Viktor Orbán spustil proti Georgeovi Sorosovi bilbordovú kampaň. Chce vedieť aj názor občanov.Reuters
StoryEditor

Orbán znovu vytiahol Sorosa. Za jeho človeka označil aj podpredsedu Európskej komisie

25.01.2019, 16:38
Autor:
ČTKČTK
Maďarský premiér tak reagoval na pripravovanú debatu Európskeho parlamentu o vláde práva v Maďarsku.

Debata Európskeho parlamentu o vláde práva v Maďarsku, chystaná na 30. januára, je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána "seansa v štýle Georgea Sorosa".

Maďarská vláda už v stredu vyhlásila, že na debatu nevyšle svojich zástupcov, uviedla štátna tlačová agentúra MTI. Za "Sorosovho človeka" označil Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth aj podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa.

Reagoval tak na to, že Európska komisia vo štvrtok vystupňovala svoje právne kroky proti Maďarsku za vlani schválený balíček zákonov postihujúci mimovládne organizácie.

Európska komisia vo štvrtok oznámila, že stupňuje právne kroky proti Maďarsku. Deje sa tak okrem iného kvôli právnej úprave, ľudovo označovanej ako "Stop Soros", ktorá umožňuje postihovať mimovládne organizácie napríklad za to, že pomáhajú migrantom žiadajúcim v krajine o azyl alebo o povolenie na pobyt. Podľa agentúry Reuters sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že sa záležitosť dostane pred Súdny dvor Európskej únie.

Americký miliardár a filantrop George Soros sa stal hlavným terčom Orbánových výpadov už v minuloročnej predvolebnej kampani. Orbán Sorosa označuje za verejného nepriateľa Maďarska číslo jedna.

Demokratická koalícia (DK), jedna z menších maďarských opozičných strán, dnes vyzvala vládu, aby zverejnila prieskumy, ktoré údajne vláda použila ako podklad pre minuloročnú predvolebnú kampaň, ktorá na Georgea Sorosa mierila.

V maďarských a švajčiarskych médiách sa v januári objavila informácia, že maďarská vláda si pred vlaňajšími voľbami nechala urobiť telefonický prieskum.

Cieľom údajného prieskumu bolo zistiť, či je George Soros dostatočne známou osobnosťou, aby okolo neho bolo možné postaviť negatívne kampaň. Uviedla to agentúra MTI s odvolaním sa na spravodajský server 24.hu.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:12