Reuters
StoryEditor

Brexitová dohoda stále môže prejsť. Mayová však bude musieť vyrokovať ústupky, myslí si Boris Johnson

28.01.2019, 10:01
Autor:
ČTKČTK
Zmeny sú podľa bývalého britského ministra zahraničia nevyhnutné v oblasti tzv. írskej poistky.

Brexitová dohoda môže získať v britskom parlamente podporu väčšiny poslancov, ak si premiérka Theresa Mayová vymôže na Európskej únii ďalšie ústupky v oblasti takzvanej írskej poistky. Pred utorkovým hlasovaním o pláne B, ktorý predsedníčka vlády predložila Dolnej snemovni pred týždňom, to povedal popredný zástanca brexitu Boris Johnson.

Východisko zo súčasného patu by mohol poskytnúť pozmeňovací návrh vplyvného konzervatívneho poslanca Grahama Bradyho, ktorý chce poistku nahradiť "alternatívnymi opatreniami".

Aby sa Británia nepripútala k EÚ

Bývalý minister zahraničia Johnson v komentári zverejnenom dnes v denníku The Daily Telegraph napísal, že by Mayová mohla získať pre svoju brexitovú dohodu podporu, ak by prinútila EÚ k zmenám dokumentu.

Takzvaná írska poistka, ktorá má zabezpečiť, aby na hranici Severného Írska a Írskej republiky nevznikla prísne strážená hranica, by podľa Johnsona mala byť časovo obmedzená alebo by mala mať Británia možnosť od nej jednostranne odstúpiť. Kritici doterajšieho návrhu brexitovej dohody sa obávajú, že írska poistka vo svojej súčasnej podobe v sebe skrýva riziko trvalého pripútanie Británie k unijným štruktúram.

"Ak premiérka tú zmenu zabezpečí ... nemám pochybnosti, že získa plnú podporu celej krajiny," napísal Johnson.

Pôvodnú dohodu odmietli

Dohodu, ktorú britská vláda vyjednala s Bruselom, členovia Dolnej snemovne v polovici januára výraznou väčšinou odmietli. Následne premiérka Mayová predstavila poslancom návrh ďalšieho postupu v snahe zaistiť usporiadaný brexit.

Poslancom okrem iného povedala, že od nich bude chcieť objasnenie postoja ohľadom írskej poistky a že s ich požiadavkami následne zamieri do Bruselu. O jej návrhu budú poslanci hlasovať v utorok.

Únia sa ustupovať nechystá

Európska dvadsaťsedmička - vrátane kľúčového Írska - dala opakovane najavo, že o dohode vrátane írskej poistky znovu rokovať nemieni. Podľa vplyvného konzervatívneho poslanca Grahama Bradyho sa však do výrokov zaznievajúcich z unijných štátov začína "vkrádať trochu viac flexibility a trochu viac kreativity".

Práve Brady, ktorý dnes poskytol rozhovor rádiu BBC, by mohol byť kľúčovou postavou riešenia patovej situácie. Okrem samotného premiérkinho plánu B budú poslanci v utorok hlasovať aj o niekoľkých pozmeňovacích návrhoch vrátane jedného z Bradyho dielne. Poslanec v ňom požaduje nahradenie írskej poistky "alternatívnymi opatreniami" s Európskou úniou.

Dohoda má stále šancu na úspech

Vláda podľa neho chce jeho návrh podporiť. "Dúfam, že spôsob, akým je pozmeňovací návrh vytvorený, dokáže získať širokú podporu a ak hlasovanie vyhráme, myslím, že to dá premiérke obrovskú palebnú silu," povedal Brady. Vládna brexitová dohoda, ktorú poslanci pred časom odmietli, podľa neho stále nie je mŕtva.

Británia by mala Európsku úniu opustiť 29. marca, teda zhruba za dva mesiace. Ak sa nepodarí nájsť východisko zo súčasnej patovej situácie, odišla by z EÚ bez dohody. Tomu chcú zabrániť niektorí poslanci na čele s Yvette Cooperovou, ktorá tiež predložila na utorkové hlasovanie pozmeňovací návrh. Požaduje v ňom odloženie termínu brexitu o deväť mesiacov, ak Mayová do konca februára nezaistí dohodu s Bruselom.

Britský bulvárny denník The Sun dnes s odvolaním sa na svoje zdroje z vlády uviedol, že Mayová v úzkom kruhu svojich spolupracovníkov vylúčila, že by sa dopustila, aby Británia odišla z európskeho bloku bez dohody. Verejne to však premiérka vylúčiť odmieta. Podľa The Sun tak robia preto, že nechce podkopať svoju pozíciu v rokovaniach s EÚ.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:25