Dreamstime
StoryEditor

Bitúnky v Poľsku spracovávajú mäso chorých zvierat. "Aj tak neviete, čo jete," argumentujú

28.01.2019, 19:45
Autor:
klkl
Bitúnky počas dňa vyzerajú úplne normálne, v noci sa však spracováva mäso chorých zvierat. 

Reportéri poľskej TVN24 sa infiltrovali do jedného z bitúnkov a zistili, že tu bežne balia na konzumáciu mäso aj z vážne chorých kráv. Svoje zistenia prezentovali v relácii Superwizjer.

Bitúnky počas dňa podľa reportáže vyzerajú úplne normálne, v noci sa však spracováva mäso chorých zvierat. 

"Aj tak nevieš, čo ješ"

„Vedúci mi prikázal, aby som mäso označil ako zdravé a trochu ho prikrášlil. Bolo to hrozné, verte mi. Zo smradu hnijúceho mäsa sa vám chce vracať. Musel som ho zoškrabovať nožom, aby vyzeralo lepšie,“ povedal reportér Patryk Szczepaniak.

Svojich nadriadených sa pokúšal konfrontovať so svojimi obavami z toho, či mäso nie je skazené. „Aj tak nevieš, čo ješ,“ mu na skrytú kameru odpovedal jeden z nich. 

Ako uvádza reportáž, pre bitúnky je prvoradý zisk. Choré zvieratá vykupujú priamo od farmárov a je to pre nich veľmi výnosné. Za zdravú kravu zaplatia v prepočte takmer šesťsto eur. Choré zviera ich pri tom vyjde len na približne sto eur. 

Mäso z vážne chorých zvierat

Choré zvieratá, takzvané ležiace kravy nedokázali pri dovoze na bitúnok ani stáť na vlastných nohách. Často mali rôzne poranenia kože či končatín. Výnimkou však nie sú ani zvieratá trpiace rôznymi infekciami alebo rakovinou liečené antibiotikami alebo inými silnými liekmi.

Podľa reportáže nie sú takéto praktiky ojedinelé. Údajne sa tak robí na bitúnkoch po celom Poľsku a všetci "v brandži" o tom vedia. Inzerátov na predaj chorých kráv je plný internet a miestne noviny.

Mohlo sa dostať aj na Slovensko

Otázne je, kam všade sa mäso dostalo. Nie je pri tom vylúčené, že putovalo aj na Slovensko. Poľsko patrí k najväčším vývozcom mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli 415-tisíc ton hovädzieho mäsa v hodnote 1,5 miliardy dolárov.

Medzi najväčších dovozcov poľského mäsa patrí Taliansko, Francúzsko či Turecko. Časť poľského mäsa sa však dostáva aj na slovenský trh, preto nie je vylúčené, že sa tu nenachádza mäso chorých zvierat, uvádza portál nasvidiek.sk.

Hlavný poľský veterinár Pawel Niemczuk dnes v reakcii na reportáž TVN24 uviedol, že ide zjavne o nezákonnú činnosť, ktorú bitúnok vykonával "úmyselne v nočných hodinách s cieľom uniknúť dohľadu úradov". Televízia poskytla svoje materiály polícii a prokuratúre.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:45