Reuters
StoryEditor

Mayová sa chystá do Bruselu. Bude žiadať otvorenie brexitovej dohody

29.01.2019, 13:34
Autor:
klklČTKČTK
Vyhlásenie britskej premiérky prišlo krátko pred sériou hlasovaní parlamentu v súvislosti s brexitom.

Britská premiérka Theresa Mayová bude žiadať predstaviteľov Európskej únie, aby otvorili vyrokovanú dohodu o brexite. Mayová to vyhlásila dnes pred britskými poslancami počas prerokovávania vládnych plánov. Informuje o tom BBC. 

Mayovej vyhlásenie:

Predstavitelia EÚ však opakovane vylúčili, že by sa text dohody mohol vrátiť na rokovania. Mayová sa však nechala počuť, že sa o to bude pokúšať.

Jej vyhlásenie prišlo krátko pred sériou hlasovaní v britskom parlamente. Ten pôvodný text dohody drvivou väčšinou odmietol a hrozil tak tvrdý brexit.

Následne však Mayová začala sériu rokovaní s poslancami, aby zistila, kde je možné dosiahnuť dohodu, tak aby Británia odišla z Európskej únie tak povediac "nadivoko." 

Výsledkom je možné prerokovanie tzv. írskej poistky. Vplyvný britský poslanec Graham Brady sa v tejto veci chystá predniesť vlastný návrh, ktorý má šancu získať aj podporu parlamentu. 

Alternatívne opatrenia

Takzvaná írska poistka, ktorá má zabezpečiť, aby na hranici Severného Írska a Írskej republiky nevznikla prísne strážená hranica, by podľa bývalého ministra zahraničia Borisa Johnsona mala byť časovo obmedzená alebo by mala mať Británia možnosť od nej jednostranne odstúpiť. Kritici doterajšieho návrhu brexitovej dohody sa obávajú, že írska poistka vo svojej súčasnej podobe v sebe skrýva riziko trvalého pripútania Británie k unijným štruktúram.

Práve to treba podľa Johnsona zmeniť. "Ak premiérka tú zmenu zabezpečí ... nemám pochybnosti, že získa plnú podporu celej krajiny," napísal Johnson.

Návrh poslanca Grahama Bradyho hovorí o "alternatívnom opatrení" v súvislosti s írskou poistkou. Bradyho návrh môže získať podporu členov vlády a tým pádom by mohol prejsť aj v parlamente.

Podľa poslanca Liama Foxa by schválenie Bradyho návrhu mohlo dať Mayovej "silný mandát" pri návrate do Bruselu.

Únia sa ustupovať nechystá

Európska dvadsaťsedmička - vrátane kľúčového Írska - dala opakovane najavo, že o dohode vrátane írskej poistky znovu rokovať nemieni. Podľa vplyvného konzervatívneho poslanca Grahama Bradyho sa však do výrokov zaznievajúcich z unijných štátov začína "vkrádať trochu viac flexibility a trochu viac kreativity".

Británia by mala Európsku úniu opustiť 29. marca, teda zhruba za dva mesiace. Ak sa nepodarí nájsť východisko zo súčasnej patovej situácie, odišla by z EÚ bez dohody. Tomu chcú zabrániť niektorí poslanci na čele s Yvette Cooperovou, ktorá tiež predložila na utorkové hlasovanie pozmeňovací návrh. Požaduje v ňom odloženie termínu brexitu o deväť mesiacov, ak Mayová do konca februára nezaistí dohodu s Bruselom.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:34