Reuters
StoryEditor

Mayová naznačila možné alternatívy írskej poistky. Pre opozíciu nie sú dosť jasné

30.01.2019, 13:13
Autor:
ČTKČTK
Možnosti, ktoré premiérka načrtla, už Európska únia v minulosti odmietla.

Dnešná výmena názorov britskej premiérky Theresy Mayovej s opozičným lídrom Jeremym Corbynom sa točila okolo podoby "alternatívnej dohody", ktorá by podľa utorkového hlasovania v Dolnej snemovni mala nahradiť severoírsku poistku v brexitovej dohode.

Mayová povedala, že zvažuje niekoľko návrhov, vrátane časového obmedzenia platnosti poistky alebo mechanizmus, vďaka ktorému by od nej Británie mohla jednostranne odstúpiť. Tieto požiadavky počas predchádzajúcich rokovaní Európska únia odmietla.

​Alternatívy k dojednanej poistke sa dostali do popredia diskusie o brexite potom, čo britskí poslanci podporili návrh požadujúci jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými opatreniami. Mayová v utorok povedala, že sa bude usilovať o zmeny tzv. Protokolu o Írsku a Severnom Írsku, nespresnila však ihneď, ako by sa podľa nej poistka mala zmeniť.

Na Corbynovu otázku ohľadom podoby alternatívnych plánov dnes Mayová odpovedala, že vláda sa zaoberá niekoľkými návrhmi vrátane "jednostranného mechanizmu pre vypovedanie alebo časového limitu". Dolná komora britského parlamentu podľa nej v utorok ukázala "jasnú cestu", ktorá vedie k presadeniu "rozvodovej" dohody s Úniou.

"Nič z toho pre mňa príliš jasné nebolo, neviem ako pre ostatných," reagoval líder labouristov, čím v Dolnej snemovni spustil salvu smiechu. Corbyn sa tiež pýtal na "technologické" riešenie pre problém so zachovaním hladkej prevádzky na írskej hranici po odchode Británie z EÚ. Túto variantu dnes ráno spomenul minister pre brexit Stephen Barclay, hoci konkrétne riešenie sa v tomto smere zatiaľ neobjavilo.

"Aké technologické pokroky budú podľa nej (Mayovej) v najbližších 58 dňoch dosiahnuté," povedal Corbyn s odkazom na počet dní zostávajúcich do plánovaného vystúpenia krajiny z EÚ.

Labouristický líder bude podľa agentúry Reuters a spravodajskej spoločnosti BBC s Mayovou o brexite rokovať dnes od 16:00 SEČ. Corbyn v utorok pristúpil na schôdzku s premiérkou potom, čo predtým dialóg odmietal, pretože predsedníčka vlády nechcela "zmiesť zo stola" možnosť neriadeného brexitu bez dohody s EÚ.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:08