StoryEditor

Poľský bitúnok, odkiaľ sa mäso z chorých kráv dostalo aj na Slovensko, má zakázaný predaj výrobkov

03.02.2019, 18:26
Autor:
ČTKČTK
V pondelok do Poľska odcestujú inšpektori EÚ, budú žiadať potrestanie tejto kriminálnej činnosti.

Poľský bitúnok, na ktorom boli porážané choré kravy, bol vyradený zo zoznamu závodov, ktoré majú povolenie predávať svoju produkciu.

Podľa dnešnej správy agentúry PAP to oznámilo poľské ministerstvo poľnohospodárstva. Pokazené poľské mäso sa dostalo aj na Slovensko. Pôvodne do troch prevádzok, potom ho však objavili aj v ďalších predajniach slovenských mestách a dostalo sa aj reštaurácií a škôl.

Systém rýchleho varovania

​Poľské ministerstvo dodalo, že informácie o mäse pochádzajúcom z tohto nezákonného zdroja boli vložené do európskeho systému rýchleho varovania RASFF. Poľské úrady už skôr oznámili, že bitúnok bol uzavretá.

Systém RASFF spravuje Európska komisia a slúži k rýchlej výmene informácií o rizikových potravinárskych produktoch medzi členskými krajinami Európskej únie.

Umožňuje tiež vypátranie dodávok mäsa a ich stiahnutie z trhu. "Mäso z ilegálnych bitúnkov expedované na trhy v Poľsku a v zahraničí je lokalizované a sťahuje sa," uviedlo ministerstvo. Upozornilo, že testy zhabaného mäsa neodhalili žiadne biologické riziko.

"Ako preventívne opatrenie je však z týchto bitúnkov všetko mäso sťahované, pretože aktivity tohto bitúnka porušovali zákon," dodal rezort. Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím mäsom stála tajne natočená televízne reportáž z mäsokombinátu v Mazovskom vojvodctve, kde bol porážaný chorý dobytok bez prítomnosti veterinára.

Inšpektori EÚ mieria do Poľska

Európska komisia v piatok uviedla, že mäso z týchto bitúnkov sa dostalo na trh 14 členských krajín EÚ, vrátane Slovenska. Upozornila, že je v úzkom kontakte s poľskými úradmi a že záležitosť sa vyšetruje.

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis vo štvrtok oznámil, že v pondelok do Poľska odcestujú inšpektori EÚ. Vyzval Poľsko k prísnemu potrestaniu "páchateľov tejto kriminálnej činnosti, ktorá by mohla predstavovať riziko pre zdravie verejnosti a ktorá vykresľuje neprijateľné zaobchádzanie so zvieratami".

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:00