StoryEditor

Škandál v Česku. Luxusné reštaurácie v Prahe vydávali poľské mäso za argentínske

06.02.2019, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ veterinári od 28. januára do pondelka odobrali skoro 80 vzoriek zásielok poľského hovädzieho.

Reštaurácie, ktoré odoberali v Prahe hovädzie mäso z problematických poľských bitúnkov, ich následne vydávali za argentínske.

Minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (ČSSD) to dnes povedal na poľnohospodárskom výbore. Dodal, že ak by sa v poľskom hovädzom mäse našli zvyšky veterinárnych liečiv, prijme štát mimoriadne veterinárne opatrenia.

"Chcem vás ubezpečiť, že to nešlo do žiadnych low-costových reštaurácií, boli to luxusné reštaurácie, špeciálne v Prahe. Brali to reštaurácie, ktoré potom vydávajú poľské mäso za argentínske, aby mohli predávať za tisíc korún porciu," povedal poslancom.

Išlo hlavne o ázijské reštaurácie

Toman nechcel konkrétny zoznam reštaurácií uvádzať, sú však podľa neho nazývané ázijsky. "A tým nemyslím čínske reštaurácie," dodal. Veterinári v poľskom hovädzom mäse z problematických bitúnkov, ktoré boli privezené do Prahy, nezistili zvyšky liečiv.

Mäso bolo aj vzhľadovo v poriadku. Zatiaľ však nie sú hotové testy na salmonelu, oznámil v utorok ČTK Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy (SVS). Asi tak bolo v poriadku aj 56 kilogramov mäsa, ktoré odobrali práve pražské reštaurácie, lebo išlo o rovnakú zásielku.

Zatiaľ veterinári od 28. januára do pondelka odobrali skoro 80 vzoriek zásielok poľského hovädzieho. Vyšetrili zatiaľ tretinu, všetky vzorky boli v poriadku. Zo zhruba 300 kilogramov hovädzieho mäsa z problematických poľských bitúnkov, ktoré sa dostalo do Slovenska, sa 137 kilogramov predalo spotrebiteľom alebo reštauráciám. Na poľských bitúnkoch sa údajne porážali choré kravy.

V hre sú mimoriadne opatrenia

Toman v piatok vyhlásil, že neverí poľskému systému veterinárnej kontroly, pretože sa informácie od neho postupne menili. Občanov vyzval, aby sa poľskému hovädziemu vyhýbali a dali prednosť českej produkcii. Česko podľa neho prípadne zriadi mimoriadne veterinárne opatrenia, ktorými by sa obmedzil obchod, aby sa poľské hovädzie mäso do Česka nedostávalo, až po konzultácii s Európskou komisiou.

Pri prípadnom zákaze by podľa Tomana bolo treba postupovať s ostatnými európskymi štátmi jednotne, aby sa problematické mäso z Poľska nedostalo do Česka cez iné krajiny z Európskej únie.

Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím stála tajne natočená reportáž spravodajskej televízie TVN24 z mäsokombinátu v Mazovianoch, kde bol počas noci porážaný chorý dobytok. Viditeľne pokazené časti mäsa sa odrezávali a vyhadzovali. Bitúnok už bol uzavretý.

Na trh sa dostalo asi 9,5 tony mäsa, z toho tretina do krajín EÚ, napísala agentúra DPA. Poľské úrady nebezpečenstvo pre zdravie a život človeka vylučujú.

01 - Modified: 2019-02-05 13:25:02 - Feat.: 0 - Title: Takmer polovica z nahláseného poľského mäsa bola v poriadku. Pochádzalo zo Slovenska
01 - Modified: 2024-05-10 14:17:57 - Feat.: - Title: Bielorusko udelí azyl poľskému sudcovi Szmydtovi. Lukašenko ho označil za "normálneho" vlastenca 02 - Modified: 2024-05-10 12:20:21 - Feat.: - Title: V centre Varšavy protestujú desaťtisíce farmárov proti klimatickej politike Európskej únie 03 - Modified: 2024-05-10 09:04:10 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk reorganizoval vládu, vymenil štyroch ministrov vrátane kultúry a vnútra 04 - Modified: 2024-05-10 08:09:42 - Feat.: - Title: Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol 05 - Modified: 2024-05-09 21:19:48 - Feat.: - Title: Poľský sudca, ktorý pred stíhaním utiekol do Bieloruska, prišiel o imunitu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 21:53