TASR/AP
StoryEditor

Vo Francúzsku vyšli opäť do ulíc žlté vesty. Protesty však strácajú na sile

09.02.2019, 18:51
Autor:
ČTKČTK
Demonštrácie boli neorganizované, poznačené vnútornými rozpormi a nejasným rozsahom.

Po celom Francúzsku sa dnes rovnako ako počas predchádzajúcich dvanástich sobôt konali demonštrácie priaznivcov protivládneho hnutia žltých viest.

Boli však neorganizované, poznačené vnútornými rozpormi a nejasným rozsahom, napísala agentúra AFP. Na parížskej triede Champs-Élysées sa dnes okolo poludnia podľa niektorých zdrojov zišli tisíce demonštrantov.

Najmenej jeden z odporcov kabinetu bol pri potýčkach zranený pred parlamentnou budovou Národného zhromaždenia, informovala AFP. Parížska polícia ohlásila cez 20 zadržaných.

Nejasné počty ľudí

Počas minulých dvoch sobôt ochabujúce hnutie nabralo trochu na sile. Minulý víkend v celom Francúzsku vyšlo podľa ministerstva vnútra do ulíc 58 600 ľudí, zatiaľ čo zástupcovia hnutia hovorili o 116-tisíc demonštrantoch. Demonštranti si na seba berú reflexné vesty, ktoré sa stali symbolom ich hnutia.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že dnes po celom Francúzsku demonštrovalo 12-tisíc ľudí, z toho 4000 v metropole. Skutočný počet demonštrantov bol ale zrejme vyšší, pretože nemenovaní policajní činitelia oznámili agentúre Reuters, že mimo Paríž vyšlo do ulíc asi 21-tisíc osôb.

Zhromaždenia po celej krajine

Dnešné akcie boli opäť rozptýlené po celej krajine. Napríklad v pyrenejskom meste Pau sa ráno zúčastnilo protestného pochodu okolo 150 ľudí, v Angoulême na západe krajiny asi dve stovky, informoval na svojom webe denník Le Figaro.

Ďalšie zhromaždenie bola v Lyone, Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Lille, Nantes, Rennes, Caen či v Breste.

Na parížskej Champs-Élysées sa dnes zišlo niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí sa následne vydali k Martovmu polu pri Eiffelovej veži. Pred Víťazným oblúkom, ktorý 1. decembra protestujúci zničili, dnes stáli dve vozidlá bezpečnostných síl.

Demonštranti volali slogany kritizujúce policajné násilie alebo ministra vnútra Christophea Castanera, ktorého kontroverzný návrh zákona proti výtržníkom schválilo nedávno Národné zhromaždenie. Norma dáva prefektom stojacim na čele regiónov právo zakázať jednotlivcom účasť na demonštráciách.

Potýčky s políciou

Práve pred budovou parlamentu sa dnes odohrali potýčky medzi demonštrantami a políciou, pri ktorých si jeden aktivista vážne poranil ruku. Polícia uviedla, že prišiel o štyri prsty. Podľa francúzskych médií zranenie spôsobil granát s gumovými peletami používaný k rozháňania davu.

Polícia to oficiálne nepotvrdila, zároveň však príčinu zranenia neobjasnila. Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že muž sa granát pokúsil zdvihnúť.

Demonštranti podľa AFP okrem iného močili na plot okolo rekonštruovanej budovy a pokúsili sa zvrhnúť mantinel chrániaci vchod do poslaneckej snemovne. Poriadkové sily na to reagovali slzným plynom.

"Nesmieme poľaviť, musíme zvíťaziť, ak máme v tejto krajine dosiahnuť väčšiu sociálnu a fiškálnu spravodlivosti," citovala AFP 63-ročného demonštranta, ktorý držal transparent s nápisom "Vráťte nám ISF". ISF je skratka pre solidárnu daň z bohatstva, ktorú vlani vláda zrušila.

Výtržnosti demonštrantov

Protest v Paríži bol však väčšinou hodnotený ako pokojný, hoci niektorí demonštranti hádzali na policajtov všetko, čo mali po ruke, zapálili jeden moped a policajnú dodávku a rozbili niekoľko výkladov.

Minulý týždeň sa demonštrácie sústredili do hlavného mesta, kde sa podľa úradov zišlo do 10 500 ľudí. Prívrženci hnutia tak chceli vzdať poctu zraneným zo svojich radov a tiež demonštrovať jednotu.

Priaznivci hnutia žltých viest protestujú proti vláde a prezidentovi Emmanuel Macrona každú sobotu od 17. novembra minulého roka.

Pôvodne bol ich hnev namierený proti plánovanému zdraženiu pohonných hmôt, postupne sa však ciele hnutia menili. Teraz kritizujú žlté vesty veľa rôznych aspektov reformnej politiky súčasnej vlády.

01 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:14