StoryEditor

Bush chce ukončiť ropnú závislosť USA od Blízkeho východu

Americký prezident George W. Bush sa vo svojom prejave o stave únie vyslovil za udržanie vedúceho postavenia USA vo svete. Zdôraznil, že USA v Iraku víťazia, ale svojich vojakov zatiaľ nestiahnu.

Americký prezident George W. Bush sa vo svojom prejave o stave únie vyslovil za udržanie vedúceho postavenia USA vo svete. Zdôraznil, že USA v Iraku víťazia, ale svojich vojakov zatiaľ nestiahnu. Svet vyzval na to, aby znemožnil Iránu získať jadrové zbrane. Spojeným štátom určil cieľ znížiť závislosť krajiny od ropy z nepokojných častí sveta do roku 2025 o 75 percent. Bush chce túto surovinu nahradiť inými druhmi palív či rozvojom alternatívnych technológií, ako je využívanie etanolu alebo vodíkového pohonu.

Nové technológie
Prvý muž USA už na budúci týždeň požiada o zvýšenie financií na výskum čistej energie vo federálnom rozpočte na budúci rok o 22 percent. Dodatočné peniaze poputujú na rozvoj solárnej a veternej energie, čistejšie spaľovanie uhlia, jadrovú energiu a vývoj hybridných automobilov, kombinujúcich benzínový a elektrický pohon. Bushov prejav je súlade s koncepciou jeho vlády na budúce obmedzovanie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú podľa viacerých vedcov globálne otepľovanie. Súčasné predpovede vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) však naznačujú, že ciele výrazne obmedziť závislosť od ropy z Blízkeho východu bude ťažké dosiahnuť. Podľa EIA v roku 2025 bude z tejto oblasti pochádzať štvrtina svetovej produkcie ropy a USA budú závisieť od dovozu ropy na 60 percent.

Vojaci zostávajú
Podľa Busha svojich vojakov USA nestiahnu, kým iracké sily nebudú schopné zaistiť bezpečnosť krajiny. "Víťazíme," vyhlásil prezident, ktorého popularita podľa prieskumov klesá práve preto, že sa nedarí stabilizovať situáciu v Iraku. O Iráne povedal, že krajina sa stala rukojemníkom duchovnej elity, ktorá utláča vlastný ľud. Vyzval svet, aby neumožnil Teheránu získať jadrové zbrane, a obvinil iránskych vodcov z podpory terorizmu na palestínskych územiach a v Libanone. Za svoje slová vzápätí zožal ostrú kritiku od iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, ktorý Busha označil za pokrytca, lebo Irán obviňuje z nedodržovania ľudských práv, kým jeho vlastná krajina má "ruky od krvi".

Bush vyzval radikálne hnutie Hamas, aby uznalo Izrael, odzbrojenie a prácu v prospech mierového usporiadania. Hamas výzvy na opustenie násilných metód boja odmietol. "Náš odboj je legitímnou sebaobranou proti agresii," vyhlásil jeden z vodcov Hamasu Samí abú Zahrí s odkazom na akcie izraelskej armády. Naopak, Izrael Bushov prejav privítal. "Oceňujeme fakt, že prezident Bush znovu odmietol všetky kontakty s Hamasom, kým sa toto hnutie nevzdá terorizmu, neuzná Izrael a zmluvy dohodnuté v minulosti," zdôraznil nemenovaný predstaviteľ úradu izraelského premiéra.

Boj proti tyranii
Šéf Bieleho domu povedal, že USA budú naďalej potláčať tyraniu a ofenzívne bojovať za nastolenie demokracie, pretože od šírenia demokracie závisí ich bezpečnosť. Upozornil, že USA nesmú podľahnúť pokušenie izolacionizmu v politickej ani hospodárskej sfére a musia si uchovať konkurencieschopnosť v globálnej ekonomike, kde sú hlavnými konkurentmi Čína a India.
Na domácej pôde navrhol rozšírenie daňovo zvýhodnených zdravotných sporiacich účtov, možnosť spojenia malých firiem na zakúpenie zdravotného poistenia a obmedzenie zneužívania súdnych procesov proti lekárom. Pokiaľ ide o štátny rozpočet, Bush navrhne druhý rok za sebou úspory (okrem rezortu národnej bezpečnosti).
Opoziční demokrati v reakcii na prejav povedali, že Bushovi podľa nich chýba dôveryhodnosť. "Prezident nebol dôveryhodný, keď hovoril o bezpečnejšej Amerike, o návrate jednotiek domov (z Iraku) a o zabezpečení energetickej závislosti či o dostupnejšej lekárskej starostlivosti. Vzniká otázka, čo robil počas uplynulých piatich rokov," uviedol šéf demokratickej menšiny v Senáte Harry Reid.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:14