StoryEditor

Keď je posledný prvým

25.04.2007, 00:00
Analýzy neboli ďaleko od pravdy, keď ešte pred oznámením oficiálnych výsledkov prezidentských volieb vo Francúzsku za víťaza označili centristu Francoisa Bayroua. Práve on dôležitým spôsobom ovplyvní výsledok duelu medzi Sarkozym a Royalovou.

Oba tábory teraz začali boj o nezanedbateľných 18 a pol percenta voličov centristov. Dlho očakávané rozhodnutie Bayroua však komplikujú blížiace sa parlamentné voľby vo Francúzsku. Od jeho rozhodnutia preto závisí ďalšia existencia jeho Únie za francúzsku demokraciu (UDF) v parlamente. Bayrou už avizoval šalamúnske rozhodnutie - držať sa vôle jeho voličov. Tí o malé percento uprednostňujú Ségoléne.
Len deň po voľbách Ségoléne navrhla centristovi "dialóg na báze prezidentského paktu, ktorý prinesie obnovu republiky...". Podľa nej jej však o alianciu s centristami (zatiaľ) nejde, ale v prípade, ži si to rozmyslí, je podľa svojich slov pripravená prevziať všetky následky tohto spojenectva. Sarkozy zasa má rovnako ponuku pre centristu, ale spojenectvo s ním rázne odmietol.
Rozhodnutie Bayroua má byť známe až po dnešnej tlačovej konferencii. Je možné aj to, že si svoje tajomstvo ešte chvíľu ponechá pre seba. Jeho strana sa v minulosti spoliehala na podporu Sarkozyho Únie za ľudové hnutie. "Potrebujeme vedieť, či je UDF časťou prezidentskej majority," jasne sa vyjadril najbližší poradca Sarkozyho Francois Fillon. "Ak nie, postavíme nášho kandidáta do každého volebného obvodu." Tým by rozdelil stredo-pravých voličov a dal menšie šance kandidátom UDF. Je preto pravdepodobné, že voliči UDF sa rozdelia. Sarkozy bude bojovať o liberálnejší front centristov a Royalová zasa o tábor "všetko okrem Sarkozyho".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:22