koláž iDnes.cz
StoryEditor

Elitný český politik získal pofidérne titul JUDr. v Sládkovičove, vedúcim jeho práce bol ústavný sudca Mamojka

15.02.2019, 17:00
Autor:
redred
Podľa expertov by rigorózna práca Michala Haška neuspela ani ako seminárka.

Bývalý člen vedenia českej sociálnej demokracie (ČSSD) a poradca českého prezidenta Miloša Zemana Michal Hašek sa zrejme zaradí medzi politikov s pochybnými akademickými diplomami.

Jeho rigoróznu prácu získal denník MF Dnes, ktorý ju nechal okomentovať od právnych expertov. Podľa nich absolútne nezodpovedá úrovni práce obhajujúcej titul JUDr. Hašek titul získal na súkromnej škole Danubius v slovenskom mestečku Sládkovičovo.

"Ani jednu z prác by som neuznal nielen ako diplomovú, ale ani ako seminárnu," povedal MF Dnes Petr Bezouška, ktorý pôsobí na Právnickej fakulte olomouckej Palackého univerzity. Podobne sa vyjadril aj nemenovaný elitný právnik so skúsenosťami s oponentúry pri obhajobách rigoróznych prác.

Na Slovensku len pred pár týždňami čelil podobnému problému predseda parlamentu Andrej Danko. Odborná komisia zhodnotila, že prevažná väčšina jeho rigoróznej práce je odpísaná. Danko žiadnu zodpovednosť nevyvodil.

Haškova práca niesla názov "Družstvo", obhajoval ju na súkromnej vysokej škole Danubius, ktorá sídli Sládkovičove.

Jej pobočku si na juhu Moravy zariadili práve Haškovi sociálni demokrati, umožnila im to nešikovne nastavená česká legislatíva. Pobočka sa volala "Joštova akadémia" a jej študenti sa na Slovensko vybrali vždy len na skúšky.

"Je to už osem, desať rokov, ale čo si pamätám, bolo to veľmi dobré. A tiež odpovede pri obhajobe boli na vysokej úrovni. Vynikajúca práca, tam nebolo treba žiadne nejaké prižmurovanie očí," povedal MF Dnes Mojmír Mamojka, bývalý poslanec Smeru a vedúci Haškovej práce.

Mamojka v súčasnosti pôsobí na Ústavnom súde a je jedným zo štyroch sudcov, ktorým 16. februára neskončí mandát.

Spolu s Haškom získal titul u rovnakého vedúceho práce aj ďalší sociálny demokrat z Česka - Zdeněk Dufek. Toho kedysi označil bývalý šéf sociálnej demokracie za "Haškovho kmotra".

01 - Modified: 2019-01-24 16:32:18 - Feat.: - Title: Danko bude v parlamente čeliť ďalšiemu odvolávaniu pre kauzu rigoróznej práce 02 - Modified: 2019-01-18 18:55:24 - Feat.: - Title: Danko telefonicky vyčítal rektorovi UK ostrú kritiku. Mám posudok z Brna, bránil sa 03 - Modified: 2019-01-12 13:20:19 - Feat.: - Title: Danko mal kauzu práce vyriešiť už na začiatku. Mohol sa k nej postaviť inak, myslí si Beňová 04 - Modified: 2019-01-11 16:55:24 - Feat.: - Title: Politologička o Dankovi: Použil Ficov ťah. Urobil najlepšie, čo mohol 05 - Modified: 2019-01-11 13:30:12 - Feat.: - Title: Danko si na svoju obhajobu vyhradil necelé dve minúty. Potom z tlačovky odišiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 16:56