StoryEditor

Indonézska sopka vzbudzuje hrôzu

07.06.2006, 00:00
Úrady v centrálnej časti ostrova Jáva pokračujú kvôli zvýšenej činnosti sopky Merapi v evakuácii ľudí. Vulkán zvyšuje svoju aktivitu od ničivého zemetrasenia, pri ktorom minulú sobotu zahynulo takmer 6-tisíc ľudí a bolo zranených asi 30-tisíc osôb.

Vulkán zvyšuje svoju aktivitu od ničivého zemetrasenia, pri ktorom minulú sobotu zahynulo takmer 6-tisíc ľudí a bolo zranených asi 30-tisíc osôb. Miestni obyvatelia sa nachádzajú v dvojitom ohni - 340-tisíc z nich prišlo o strechu nad hlavou, vláda aj humanitárne organizácie preto pokračujú v odstraňovaní následkov prírodnej katastrofy, na druhej strane sú obavy z možnej erupcie Merapi. Mnohí tvrdia, že všetko aj tak rozhodne "vyššia sila" a snažia sa vrátiť do normálneho života.
Malý Zauni a jeho kamaráti už zasa chodia do školy. So svojimi učiteľmi sa hrajú vonku, budova bola pri zemetrasení zničená. O klasickom vyučovaní nemôže byť reči, deti sú príliš traumatizované a stále majú strach. Psychológov je málo, preto sa s nimi ich vyučujúci hlavne hrajú. Výnimkou boli pondelňajšie testy, na ktorých sa museli zúčastniť. V tradičných uniformách, najčastejšie v bielych košeliach a vo vínových trenírkach, sedeli vonku a správne odpovede sa snažili zakrúžkovať doslova na kolenách. Mnohé boli bosé alebo len v ponožkách. Ostatné zostalo pochované v troskách ich domovov.
Len v oblasti Bantulu, ktorý najviac zasiahli otrasy, je asi 400 škôl. V niektorých sa chlapci a dievčatá pohybujú medzi veľkými stanmi, ktoré slúžia ako poľné nemocnice. Väčšinu z nich nechali vybudovať Spojené arabské emiráty prostredníctvom svojho Červeného kríza. V bývalej indonézskej metropole Jogjakarte si síce prenajali niekoľko budov, ich kapacita však vôbec nestačila, preto slúžia pacientom aj stanové prístrešky na dvoroch štátnych úradov i škôl.
"Pre všetkých z nás je to ťažké, nemôžeme byť vnútri. Učiť sa v miestnostiach, kde hrozí ďalšie zrútenie narušených múrov, nikto z nás nebude a nechce riskovať," vysvetľuje riaditeľ jednej zo škôl Siti Maslamah. "Deti majú stále strach z toho, čo prežili. Najhoršie je, že sa boja vnútri a teraz sa obávajú aj vonku," dodal a ukázal na sopku Merapi zahalenú v sivých mrakoch dymu. V posledných dňoch a hodinách sa vulkán zasa prebúdza a ani odborníci z Indonézie, Francúzska a Talianska sa nemôžu zhodnúť, či dôjde k veľkej erupcii. Prírodná brázda na úpätí takmer trojtisícovej hory, ktorá pomáhala, aby láva odtekala, bola narušená a nikto nevie, čo prinesie blízka budúcnosť. Väčšina miestnych obyvateľov napriek tomu dúfa, že Merapi im nakoniec neublíži, nešťastia už bolo dosť.

01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powell vidí šance pre rezolúciu 02 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sklamaný Robertson
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:42