islam imámReuters
StoryEditor

Okovy islamu. Za zmenu viery hrozí smrť od radikálov, tak aj od "umiernených"

24.02.2019, 17:57
Autor:
dttdtt
Jedným z najčastejších dôvodov pre konverziu je túžba zabudnúť na nočné mory, ktoré so sebou priniesla nadvláda teroristov.

Takmer päť rokov potom, čo si Islamský štát (IS) prerazil cestu do Iraku a Sýrie spoločne so svojou vlastnou extrémnou verziou islamu, sa niektorí moslimovia na Blízkom východe začali znechutene odkláňať ku kresťanstvu.

Alebo sa vzdávať náboženstva úplne. V oboch prípadoch im ale kvôli odpadlíctvu ide rovnako znova o život.

Jedným z najčastejších dôvodov pre konverziu je túžba zabudnúť na nočné mory, ktoré so sebou priniesla nadvláda teroristov.

"Jedného dňa prišli bojovníci IS do môjho domu a chceli odviesť moju matku a sestru. Prosil som ich, aby to nerobili a sľúbil som, že urobím všetko, aby som ich ochránil," opisuje tridsaťpäťročný Iračan Džamíal, ktorý v posledných mesiacoch tajne konvertoval na kresťanstvo. "Dva roky a osem mesiacov sme museli žiť pod ich nadvládou a robiť, čo hovoria," dodáva.

Džamíal pochádza z Mosulu a po smrti svojho otca sa musel postarať o svoju matku a mladších súrodencov. Keď ale bitka o mesto nabrala pred dvoma rokmi na sile, rozhodol sa utiecť na sever do hlavného kurdského mesta Erbil.

A práve tu sa rozhodol stať sa kresťanom. Do rodného Mosula sa podľa svojich slov už nikdy nevráti.

"Neexistuje tam žiadne zmierenie ani mierové spolužitie. Mám nočné mory a každú noc sa budím hrôzou, že sa IS vráti, zabije ma a odvedie moju rodinu. Jeho bojovníci zabíjali ľudí za nepatrnú chybu," opisuje Džamíal.

Pre konverziu na kresťanstvo sa pred troma rokmi rozhodol tiež dvadsaťšesťročný Salim z Bagdadu, ktorého vydesil chaos spôsobený IS. "Bol som veriaci moslim, rovnako ako moja rodina. Videl som ale všetko to krviprelievanie a začal som sympatizovať s kresťanmi. Ich smútok sa dotkol môjho srdca. Najskôr som si zistil viac a potom som prestúpil," vysvetľuje Salim.

Odpadlíctvo od islamu bežne sprevádza odplata a nenávisť

Prechod na kresťanstvo sa však často nezaobíde bez následkov. Kým príklon k islamu od inej viery je v súčasnosti celkom bežnou a diskutovanou záležitosťou, opačný proces islam tvrdo zakazuje a často ho sprevádza odplata.

"Odpadlíctvo je podľa tradičného výkladu islamského práva trestným činom. Tým, ktorí konvertujú, zvyčajne hrozí smrť. Jednak zo strany štátov vyznávajúcich právo šaría, od radikálnych veriacich alebo členov vlastnej rodiny," opisuje John Eibner z organizácie Kresťanská medzinárodná solidarita. "Títo ľudia sú väčšinou pokrstení potajomky a Cirkev musí byť veľmi diskrétna," opisuje Eibner.

Podobnú skúsenosť má aj Salim. "Stále sa bojím. Moji starí priatelia sa so mnou nerozprávajú a moji rodičia so mnou nechcú mať nič spoločné. Kamarátim sa takmer výhradne s kresťanmi. Niektorí z nich ale mojej konverzii neveria a myslia si, že by som mohol byť vlk v barančom rúne," rozpráva Salim.

Odmieta sa skrývať

Niektorí moslimovia na Blízkom východe sa však podľa stanice Fox News rozhodli konvertovať ešte predtým, než nastolil IS svoju hrôzovládu. Kalifornský pastor Azad Barwari opustil islam v roku 2000, keď ešte žil v kurdskom meste Zakho v blízkosti tureckých hraníc.

"Kvôli konverzii ma prenasledovala vlastná rodina. Utiekol som teda z Iraku a niekoľko rokov žil v Libanone. Tam ma však väznili a mučili. Do USA som prišiel ako náboženský utečenec pred desiatimi rokmi," opisuje Barwari. Hoci aj v Spojených štátoch dostáva vyhrážky smrti, odmieta sa skrývať.

V súčasnosti vyznáva kresťanstvo menej ako päť percent sýrskej a irackej populácie, ešte pred desiatimi rokmi to však bolo o päť percent viac. Pre niektorých obyvateľov však vpád IS neznamenal nutne prechod na inú vieru, ale úplný odklon od náboženstva.

"Keď prišiel IS, spôsobil chaos, uniesol jezídské dievčatá a urobil z nich sexuálne otrokyne alebo zabil každého, kto nezodpovedal ich predstavám, donútilo ma to premýšľať," opisuje tridsaťpäťročná žena z Iraku. "Chcem byť voľná a chcem byť dobrý človek, bez ohľadu na vieru. Teraz nemám žiadne náboženstvo," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-28 16:10:58 - Feat.: - Title: Počas sviatkov budú bezpečnostné sily vo Francúzsku strážiť kresťanské kostoly 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 00:15