Reuters
StoryEditor

Druhé referendum o brexite? Opozičný líder ho zvažuje

25.02.2019, 18:14
Autor:
ČTKČTK
Corbyn takisto plánuje podporiť poslanecké návrhy, ktoré by mali zabrániť odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody.

Britskí opoziční labouristi podporia snahy o usporiadanie druhého referenda o brexite, povedal dnes šéf strany Jeremy Corbyn podľa straníckeho vyhlásenia svojim poslancom.

Corbyn takisto plánuje podporiť poslanecké návrhy, ktoré by mali zabrániť odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody. Britská Dolná snemovňa má o ďalších krokoch v brexitovom procese konať a hlasovať v stredu.

Labouristi druhé referendum doteraz oficiálne odmietali, hoci mnohí politii strany sa sa v jeho prospech verejne vyjadrili.

Strana uvádzala, že druhé referendum by považovala až za poslednú možnosť, ak by sa jej nepodarilo presadiť predčasné voľby alebo zmeny v brexitovej dohode dojednané s Úniou konzervatívnou premiérkou Theresou Mayovou.

Corbyn dnes labouristickým poslancom oznámi, že strana podporí alebo predložil návrh v prospech všeľudového hlasovania, aby "zabránila ničivému brexitu", ktorý sa podľa neho snažia presadiť konzervatívci.

Labouristi podľa straníckeho komuniké najprv parlamentu predložia svoj alternatívny brexitový plán, ktorého súčasťou je okrem iného požiadavka, aby Británia po brexite plánovanom na 29. marca zostala natrvalo členom colnej únie s EÚ. Ak by neuspeli, prídu s ďalším návrhom na druhé referendum o brexite.

"Labouristi tento týždeň prídu so svojím alternatívnym plánom a predložia ho na hlasovanie v Dolnej snemovni," uviedol hovorca strany pre brexit Keir Starmer.

"Ak parlament náš plán odmietne, potom labouristi dodržia svoj sľub z výročného zjazdu strany a podporia ľudové hlasovanie," dodal.

Podľa prvých komentárov sa Corbyn dnešným oznámením snaží zamedziť ďalším poslaneckým odchodom zo strany do nového medzistranického protestného politického hnutia nazvaného Nezávislá skupina.

Tam zamierilo už osem labouristických zákonodarcov a traja ich konzervatívni kolegovia. Labouristickí prebehlíci za dôvod svojho odchodu označili práve nesúhlas s prístupom Corbyna k riešeniu brexitovej otázky a takisto neschopnosť strany zakročiť proti antisemitským výpadom.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:11