Nicolas MaduroReuters
StoryEditor

Madurovi sa nepáčil rozhovor. Takmer tri hodiny zadržiaval novinárov

26.02.2019, 06:35
Autor:
TASRTASR
​Po asi 15 minútach, keď mu novinár ukázal zábery Venezuelčanov konzumujúcich potraviny, ktoré vybrali zo smetiarskeho auta, Maduro rozhovor ukončil.

Šesťčlenný tím novinárov americkej televíznej stanice Univisión vysielajúcej v španielčine bol v pondelok takmer tri hodiny zadržiavaný v prezidentskom paláci vo venezuelskej metropole Caracas. Informovala o tom agentúra DPA.

Tím vedený Jorgeom Ramosom, americkým občanom narodeným v Mexiku, prišiel do Caracasu nakrútiť rozhovor s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom. Tomu sa však postupom času prestali páčiť otázky, ktoré mu Ramos kládol.

​Po asi 15 minútach, keď mu novinár ukázal zábery Venezuelčanov konzumujúcich potraviny, ktoré vybrali zo smetiarskeho auta, Maduro rozhovor ukončil. Novinárov potom na 2,5 hodiny zatvorili do izby bez svetla a odobrali im techniku, mobily aj nakrútený materiál, uviedla televízia Univisión na svojej stránke.

Ramosovi sa predtým, ako mu zobrali jeho telefón, podarilo spojiť s kolegom. "Nicolásovi Madurovi som povedal, že milióny Venezuelčanov a mnoho vlád vo svete ho nepovažujú za legitímneho prezidenta, ale za diktátora. To sa mu evidentne nepáčilo a rozhovor preto prerušil," povedal Ramos po prepustení. Zhabané vybavenie Madurova ochranka novinárom nevrátila.

Venezuelský minister informácií Jorge Rodríguez označil incident s novinármi za "divadlo" amerického ministerstva zahraničných vecí. "Nebudeme súčasťou tejto lacnej šou," cituje ho agentúra BNO News.

Cez víkend došlo na venezuelsko-kolumbijských hraniciach ku krvavým zrážkam, pri ktorých bezpečnostné zložky prekazili pokusy prívržencov opozičného lídra Juana Guaidóa dostať do Venezuely dodávky potravín a liekov poskytnutých prevažne Spojenými štátmi. Štyria ľudia prišli pri násilnostiach o život a stovky ďalších utrpeli zranenia.

​Situáciou vo Venezuele sa bude v utorok na žiadosť USA zaoberať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Účastníci stretnutia tzv. limskej skupiny vyzvali v pondelok v Bogote Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby sa zaoberal dianím vo Venezuele a odmietanie Madura vpustiť do krajiny zahraničnú pomoc stíhal ako "zločin proti ľudskosti".

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:35