Reuters
StoryEditor

Ruský vojenský súd udelil prísne tresty za vlastizradu. Odsúdení mali pomáhať USA

26.02.2019, 14:59
Autor:
ČTKČTK
Podľa súdnych spisov, na ktoré sa ruská agentúra odvoláva, boli usvedčení z poskytnutia tajnej informácie zahraničnej rozviedke.

Ruský vojenský súd vyniesol mnohoročné tresty väzenia za vlastizradu, ktorej sa mali dopustiť pracovník antivírusovej firmy Laboratorii Kasperskogoo (na západe známej ako Kaspersky Lab) a vysoký úradník tajnej služby FSB. Oznámila to dnes agentúra TASS. Podľa nepotvrdených informácií spolupracovali s rozviedkou USA.

Na dvadsaťdva rokov väzenia so sprísneným režimom bol odsúdený šéf operatívny správy Strediska informačnej bezpečnosti FSB plukovník Sergej Michajlov a na štrnásť rokov Ruslan Stojanov, vedúci pracovník spoločnosti Kaspersky Lab. Vo väzení sú od januára 2017.

Podľa súdnych spisov, na ktoré sa ruská agentúra odvoláva, boli usvedčení z poskytnutia tajnej informácie zahraničnej rozviedke. O akú informáciu išlo, správa nespresňuje.

Michajlov prišiel o hodnosť plukovníka a Stojanov o "zvláštnu hodnosť majora polície", kde pracoval do roku 2006, uviedla agentúra RIA Novosti. Obaja boli takisto odsúdení k vysokej pokute. Rozsudok je neprávoplatný.

Proces bol neverejný a zverejnený mohol byť len verdikt, uvádzajú ruské médiá. Do kauzy sú údajne zapletení ešte Michajlovov podriadený Dmitrij Dokučajev a obchodník Georgij Fomenkov. Ich prípad bude vojenský súd prejednávať zvlášť.

Známa ruská softvérová spoločnosť Kaspersky Lab je na západe podozrievaná zo spolupráce s ruskými tajnými službami. Jej zakladateľ Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovietskej rozviedky KGB, bol vlani v januári zaradený na sankčný zoznam USA. Firma koncom roka 2017 zažalovala americkú vládu kvôli tomu, že v obavách z možnej špionáže zakázala používanie jej produktov v úradných počítačoch.

Pred užívaním antivírusového softvéru Kaspersky Lab varovalo aj britské Národné stredisko kybernetickej bezpečnosti (NCSC) alebo izraelská tajná služba. Ruská spoločnosť však popiera, že by Kremľu so špionážou pomáhala. Tvrdí, že sa stala obetným baránkom rastúceho napätia medzi Washingtonom a Moskvou.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:44