StoryEditor

Rusko si plní energetické záväzky voči Slovensku

03.04.2006, 00:00

Čo očakáva minister zahraničných vecí Sergej Lavrov od návštevy na Slovensku?
-- Táto návšteva by mala byť ďalším impulzom na dvojstranné vzťahy, ktoré sa posunuli vpred a rozšírili po minuloročnej oficiálnej návšteve prezidenta Vladimira Putina. Pokiaľ ide o samotné témy rozhovorov, prístup našich krajín k riešeniu kľúčových medzinárodných problémov je buď veľmi blízky alebo totožný. Osobitný význam to nadobúda práve teraz, keď je Slovensko nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Okrem rozhovorov s Eduardom Kukanom sa očakáva prijatie u prezidenta Ivana Gašparoviča a predsedu vlády Mikuláša Dzurindu. Minister sa tiež zúčastní na oslavách výročia oslobodenia Bratislavy.

Od Putinovej návštevy Slovenska uplynul rok. Došlo k nejakým zmenám vo vzájomných vzťahoch?
-- Sme spokojní s úrovňou politického dialógu, ako aj s rozvojom vzťahov v ekonomike. V poslednom období výrazne vzrástol objem vzájomného obchodu a podľa našich štatistických údajov za rok 2005 dosiahol objem 3,9 miliardy amerických dolárov. Principiálny význam pre rozvíjanie hospodárskej spolupráce má obnovenie zasadnutí medzivládnej komisie. Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo vo februári v Bratislave, sa diskutovalo o perspektívach spolupráce v hospodárskej, vedecko-technickej a kultúrnej oblasti.

Má ruská strana nejaké investičné zámery?
-- Popri budovaní cyklotrónového centra v Bratislave kladieme dôraz na investičné projekty v priemyselnej oblasti. Hovoríme o možnosti účasti ruských firiem na dostavbe atómovej elektrárne v Mochovciach, ako aj na modernizácii tretieho a štvrtého energetického bloku v Jaslovských Bohuniciach. Ale spolupráca je aj vo vojensko-technickej oblasti.

Po problémoch s dodávkami zemného plynu na Ukrajinu sa čoraz viac hovorí o energetickej bezpečnosti Európskej únie a potrebe diverzifikácie dodávok.
-- Rusko oceňuje vzájomnú spoluprácu so Slovenskom v oblasti energetiky. Môžem uviesť čísla o plnení záväzkov v dodávkach energonosičov. Minulý rok sme na Slovensko dodali 5,3 milióna ton ropy a 7,5 miliardy kubických metrov zemného plynu. Okrem toho funguje mechanizmus tranzitu do ďalších európskych krajín. Našim kontraktačným partnerom sme cez Slovensko dodali 5,1 milióna ton ropy a 57,9 miliardy kubických metrov zemného plynu. Naše väzby sú nad rámec dvojstranných vzťahov, majú celoeurópsky charakter a v tomto smere zapadajú do dialógu Ruska s Európskou úniou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:41